perjantai 9. helmikuuta 2018

Vegaaninen pullataikina ja vinkit onnistumiseen


vegaaninen pulla

Vegaaninen pullataikina on ihan yhtä herkullista ja helppotekoista kuin perinteinenkin pulla. Näillä vinkeillä onnistut! 

1. Valitse nesteeksi kasvimaitojuoma 


Vegaanisen pullataikinan nesteeksi kannattaa valita kasvimaitojuoma, kuten kaura- tai mantelimaito. Hiivan toiminnan kannalta tärkeintä on, että neste on oikean lämpöistä. Jos käytät tuorehiivaa, liota se kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen nesteeseen. Kuivahiiva puolestaan lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Se tarvitsee hieman lämpimämpää, noin 42-asteista nestettä. Ole tarkkana! Liian kuuma neste tappaa hiivan, kylmässä taikina kyllä kohoaa, mutta huomattavasti hitaammin.


2. Valitse leivontaan puolikarkeita vehnäjauhoja


Puolikarkeissa vehnäjauhoissa on enemmän sitkon muodostumiseen tarvittavaa gluteenia. Sitko on hyvän pullataikinan perusta. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa tunnustellen ja uskalla jättää taikina riittävän pehmeäksi. Pehmeästä taikinasta syntyvät ne kaikkein mehevimmät pullat. Kovasta taikinasta saat muotoiltua kauniin näköisiä pullia, mutta lopputulos on kuiva. Jauhoja voi lisätä myös leivinalustalle, jos taikina on liian pehmeää ja tarttuvaa muotoiltavaksi. 


3. Vaivaa riittävästi


Hyvä sitko tarvitsee paitsi oikeanlaisia jauhoja myös riittävää vaivaamista. Pelkkä ainesten sekoittaminen ei siis riitä. Taikina on valmista, kun se tuntuu kimmoisalta, antaa puristaessa hieman periksi ja irtoaa käsistä sekä kulhon pohjasta helposti.

4. Valitse rasvaksi kasvimargariinia tai rypsiöljyä 


Rasva tekee pullataikinasta pehmeää ja kuohkeaa. Käytä vegaanisen pullan leivontaan neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä tai maidotonta margariinia. Rasva lisätään taikinaan viimeiseksi, aina pehmeänä ja huoneenlämpöisenä ja vaivataan, kunnes se on imeytynyt taikinaan. Jos sulatat margariinin, jäähdytä se kädenlämpöiseksi. Rypsiöljy kannattaa nostaa jääkaapista ajoissa pöydälle lämpenemään. 

5. Pullataikina ei kaipaa kananmunaa


Kananmunan tehtävä on parantaa taikinan käsittely- ja nostatuskestävyyttä, mutta samalla se myös kovettaa taikinaa. Ilman kananmunaa leivottu pulla on itse asiassa pehmeämpää ja se säilyy tuoreena pidempään kuin kananmunaa sisältävä pulla.

6. Kohota pullataikina kahteen kertaan


Alustettu taikina kohotetaan liinan alla kaksinkertaiseksi, minkä jälkeen se kumotaan leivinalustalle ja siitä vaivataan ilmakuplat pois. Sitten taikina leivotaan pulliksi, kohotetaan vielä toiseen kertaan ja paistetaan vasta sitten. Sopiva kohotuspaikka on lämmin ja vedoton, ei kuitenkaan liian kuuma. Taikinakulhon tai uuninpellin voi asettaa esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen tai sen päälle.

7. Voitele pullat halutessasi 


Vegaaniset pullat voi voidella esimerkiksi soijavanukkaalla. Se antaa pullille kauniin kiiltävän ja ruskean pinnan ja auttaa kiinnittämään esimerkiksi raesokerin paremmin paikalleen. Pullat voi paistaa myös ilman voitelua 225-asteessa niiden koosta riippuen 8-12 minuuttia. 


Psssst! Perinteisten pullien sijaan voit leipoa taikinasta myös korvapuusteja tai vaikka laskiaispullia. Näissä pullissa keskelle on painettu nokare margariinia ja päälle on ripoteltu vielä kanelia sekä hienosokeria. Kurkkaa myös Hannan sopan vegaaniset ja gluteenittomat banoffee-laskiaispullat sekä Ruokakonttuurin vegaanisten korvapuustien ohje. NAM!


vegaaninen pulla Vegaaninen pullataikina - ohje


2 1/2 dl kasvimaitojuomaa (esim. kaura- tai mantelimaito)
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
6-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä tai 75 g maidotonta margariinia

Voiteluun:

soijajogurttia tai -vanukasta

  1. Lämmitä neste 42-asteiseksi. Sekoita nesteeseen sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sekoita kuivahiiva noin neljään desilitraan jauhoja ja lisää ne nesteen joukkoon. Sekoita. Jos käytät tuorehiivaa, liota se 37-asteiseen nesteeseen ja lisää muut aineet vasta sitten. Lisää jauhoja pienissä erissä taikinaa vaivaten. Lisää rasva.
  3. Jatka vaivaamista ainakin 5-10 minuuttia ja lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja irtoaa hyvin käsistä sekä kulhon pohjasta.
  4. Peitä taikinakulho liinalla ja aseta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kohota kaksinkertaiseksi.
  5. Kumoa taikina kulhosta jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta kaksi tankoa ja jaa ne noin 6 osaan. Pyörittele taikina pulliksi.
  6. Aseta pullat leivinpaperilla vuorattujen uuninpeltien päälle, peitä liinalla ja kohota lämpimässä vielä noin 15 minuuttia.
  7. Kuumenna uuni 225-asteeseen. Jos käytät kiertoilmaa, laske lämpöä 205-asteeseen. 
  8. Voitele pullat halutessasi ja paista koosta riippuen noin 8-12 minuuttia. 

2 kommenttia:

  1. Tästä taikinasta tuli tosi hyvä pullapitko! Ainoa miinus oli vaan se, että soijajogurtilla voideltu pitko tummui pinnalta liikaa, mutta sen olisi varmaan voinut estää laittamalla foliota ajoissa sen päälle. Suolaisuus oli taikinassa juuri kohdallaan, jonka takia pullassa oli makua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistui. Suolaripaus todella tekee taikojaan myös makeissa leivonnaisissa. Ja totta, koska pullapitko on pikkupullia kauemmin uunissa, saattaa pinta tosiaan päästä hieman tummumaan. Ensi kerralla sitten kannattaa pinta suojata tai jättää voitelu vaikka kokonaan pois :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...