Pages

lauantai 3. marraskuuta 2018

Vegaaninen peltivihis


peltivihis



Peltivihis on tuhti ja ruokaisa vegaaninen piirakka, josta riittää vatsantäytettä isommallekin joukolle.

Peltivihis on 70-luvun nostalgiaruoan, peltilihapiirakan vegaaninen versio, jossa jauhelihan sijaan täytteenä on kaurajauhista sekä porkkanaraastetta. Taikinassa voi on korvattu margariinilla ja rahka kasvipohjaisella valmisteella.

Peltivihis - näin onnistut taikinan teossa


Peltivihiksen taikina syntyy perinteistä rahka-voitaikinaa mukaillen nyppimällä jauhot jääkaappikylmän margariinin kanssa ja sekoittamalla joukkoon kaurapohjainen creme fraiche. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.

Helpoiten teet taikinan monitoimikoneessa leikkuuterän avulla, jolloin taikina myös pysyy kylmänä käsintehtyä paremmin. Koneella tehty taikina on myös valmis leivottavaksi saman tien, käsin nyppimällä valmistettu vaatii tovin tekeytymisen jääkaapissa.  

Kova vegaaninen leivontamargariini, kuten Sunnuntai tai Pirkka, on tässä piirakassa parempi valinta leivontaan kuin pehmeä leipämargariini, kuten Sininen Keiju. Jämäkkä leivontarasva auttaa taikinaa pitämään paremmin muotonsa, jolloin se on myös helpompi kaulita levyksi. Taikinan ohje kannattaa napata talteen, sillä se sopii mainiosti myös muiden suolaisten vegaanisten piirakoiden pohjaksi.

Vegaanisen piirakan taikina kaulitaan leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi levyksi, mutta täytettä levitetään vain puolikkaalle. Toinen taikinalevynpuolikas käännetään leivinpaperin avulla täytteen päälle, jolloin lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen, tuhti ja täyttävä vihis.

Peltivihiksen täytteenä on kasviksia, ohraa ja runsaasti mausteita sekä Muru kaurajauhista, joka rakenteensa puolesta muistuttaa erehdyttävästi jauhelihaa. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty härkistä, sekin siis toimii mainiosti.

Pssst! Jos etsit ohjetta suolaisiin pasteijoihin, kurkkaa blogin arkistosta vegaanisten pinaattipasteijoiden ohje.


Vegaaninen peltivihis - ohje


Taikina:

250 g vegaanista leivontamargariinia (esim. Sunnuntai tai Pirkka)
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) kaurapohjaista ranskankermaa

Täyte:

1 dl ohrahelmiä
vettä keittämiseen
suolaa keitinveteen

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 keskikokoista porkkanaa raastettuna
öljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl cajunmaustetta
1/2  tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
reilusti mustapippuria

1 ps (225 g) Muru kaurajauhista (tai esim. härkistä)
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl cajunmaustetta
1/2 tl juustokuminaa

Kaulimiseen:

vehnäjauhoja

Pinnalle:

seesaminsiemeniä

  1. Valmista ensin täyte. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja siirrä siivilään valumaan.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa ja paista kasviksia paprikajauheen, cajunmausteen ja juustokuminan kanssa kymmenisen minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä syrjään jäähtymään.
  3. Sekoita rypsiöljyn joukkoon soijakastike, cajunmauste ja juustokumina. Lisää Muru kaurajauhis kuumalle pannulle. Lisää marinadi ja paista kovalla lämmöllä viitisen minuuttia. Jäähdytä.
  4. Sekoita kasvikset, ohra ja kaurajauhis keskenään.
  5. Tee taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi jauhot ja kylmä margariini murumaiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi joukkoon kylmä kaurafraiche. Jos taikina ehti lämmetä, siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilenemään.
  6. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  7. Kaulitse taikina huolella jauhotetun leivinpaperin päällä hieman leivinpaperia pienemmäksi levyksi. Siirrä uuninpellin päälle.
  8. Levitä täyte puolikkaalle taikinalevylle. Jätä reunoista pari senttiä täyttämättä. Käännä toinen taikinanpuolikas päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Painele reunat kiinni käsin tai haarukan avulla. Töki kanteen haarukalla reikiä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  9. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Alkuperäinen ohje: Soppa365

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti