keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustokastike


palak paneer eli intialainen pinaatti-juustokastike


Palak paneer on intialainen currykastike, jossa on nimensä mukaan pinaattia eli palak ja juustoa eli paneer. Sen maku on lempeän mausteinen, väri viehkeän vihreä.

Palak paneer lienee monen vakiotilaus intialaisessa ravintolassa, mutta sen valmistus on helppoa myös kotona. Käytännössä tarvitset kasan pinaattia, pari pakettia juustoa, purkin kermaa sekä hippusen mausteita. Pinaattinen kastike on reilussa puolessa tunnissa valmis, joten sen jaksaa valmistaa myös arki-iltana töiden jälkeen.

Lue myös: Intialainen cashew-pinaattikorma

Mitä on paneer-juusto?


Paneer on intialainen, miedon makuinen, yleensä lehmän- tai puhvelinmaidosta valmistettu tuorejuusto, jota löydät valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista. Maultaan ja rakenteeltaan se muistuttaa kotijuustoa. Mieto juusto imee itseensä mausteita ja se onkin parhaimmillaan juuri ronskisti maustettujen kastikkeiden seurassa.

Paneer ei sula kuumetessaan, vaan juusto saa paistettaessa herkullisen ruskettuneen pinnan ja se jää herkullisiksi sattumiksi kastikkeiden sekaan.

Paneer-juustoa voi tehdä itse, mutta sitä löytyy valmiina myös suurempien markettien juustohyllystä.

Palak paneer - onnistuu myös vegaanisena


Jos et saa paneer-juustoa käsiisi, haluat valmistaa ruoasta vegaanisen tai muuten vain kaipaat klassikkoruokaan uutta twistiä, voit korvata paneer-juuston esimerkiksi suolaisemmalla halloumijuustolla, mifusuikaleilla tai vaikkapa tofulla tai Yosan kaurapalla.

Kun teet palak paneerin tofusta tai kaurapalasta  ja korvaat myös lehmänmaidosta valmistetun kerman kaurapohjaisella valmisteella, taipuu palak paneer myös vegaaniseen ruokavalioon.

Jos käytät valmista paneer-juustoa (löytyy ainakin Apetinalta), on juuston paistaminen helpointa niin, että leikkaat juuston keskeltä kahdeksi ohuemmaksi levyksi, kuumennat öljytilkan pannulla ja paistat juustoon molemmin puolin kullanruskean pinnan. Vasta tämän jälkeen paneer kannattaa pilkkoa suuhun sopiviksi paloiksi. Pyyhkäise paneerin pinta kuivaksi ennen paistamista, niin vältyt turhilta roiskeilta ja räiskymiseltä.

Muista ronski maustaminen!


Paneer-juusto on melko vähäsuolaista. Kastikkeeseen kannattaakin ripauttaa suolaa hippunen enemmän, jottei lopputulos jää vaisuksi. Vähennä vastaavasti suolan määrää, mikäli vaihdat paneerin esimerkiksi halloumiin.

Tuoreesta pinaatista valmistettu palak paneer on vertaansa vailla niin makunsa kuin värinsäkin puolesta. Ainakin pienissä rasioissa myytävä pinaatti on kuitenkin usein melko kallista. Toisinaan tuoretta pinaattia löytää myös suurempiin pusseihin pakattuna. Tähän palak paneeriin uppoaa pinaattia kokonaiset puoli kiloa. Jos et siis löydä isommissa pakkauksissa myytävää, edullisempaa pinaattia, voit palak paneerin arkiversiossa korvata osan tuoreesta pinaatista myös pakastetulla.

Huuhtele tuore pinaatti huolella. Jos pannusi on kovin pieni, voit hienontaa lehdet vähän pienemmiksi ja lisätä ne kastikkeeseen pienissä erissä välillä sekoittaen. Lämmetessään pinaatti painuu nopeasti kasaan, joten puoli kiloa pinaattia mahtuu varmasti mukaan.

Lisukkeeksi sopii keitetty riisi. Viitseliäs leipoo lisäksi myös naan-leipää.

Psssst! Jos ihastuit palak paneeriin, kokeile myös blogin arkistosta löytyvää intialaista cashew-pinaattikormaa sekä tofua cashew-pinaattikastikkeessa.


Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustocurry - ohje


2 sipulia
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl raastettua inkivääriä
1 punainen keskivahva chili hienonnettuna
öljyä paistamiseen
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
2 tomaattia
500 g tuoretta pinaattia (osan voi korvata myös pakastetulla)
1 tlk (2-2 1/2 dl) kaurakermaa
1-2 tl suolaa
2-3 rkl sitruunamehua
2 pkt (à 225 g) paneer-juustoa (tai noin vastaava määrä esim. halloumia, tofua tai kaurapalaa)
öljyä paistamiseen

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi tomaatit
  2. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja kuivamausteet. Jatka pastamista vielä muutama minuutti. Lisää tomaattikuutiot ja anna muhia vartin verran välillä sekoitellen.
  3. Paista sillä välin paneer-juusto (tai esim tofu, halloumi tai kaurapala) toisella paistinpannulla tilkassa öljyä.
  4. Lisää pinaatti. Sekoittele kunnes pinaatti painuu kasaan. Jos käytät pakastepinaattia, kuumenna kunnes pinaatti sulaa.
  5. Lisää kaurakerma ja soseuta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta maun mukaan suolalla ja sitruunamehulla. Sekoita lopuksi joukkoon paistettu juusto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...