tiistai 8. lokakuuta 2019

Vegaaninen nakkikastike - kotiruokien klassikko saa säväyksen savupaprikasta ja chilikastikkeesta

vegaaninen nakkikastike

Vegaaninen nakkikastike onnistuu vaihtamalla nakit soijapohjaisiin ja voi rypsiöljyyn.

Vegaaninen nakkikastike jatkaa viime aikojen arkiruokasarjaa. Viime aikoina kiinnostuslistan kärjessä ovat nimittäin olleet tutut kotiruoat: kiusaukset, makaronilaatikot ja viimeisimpänä nakkikastike perunamuusin kera. Kaikki edellä mainitut ruokasuosikit on uskomattoman helppo tehdä myös kasvis-ja vegaaniruokavalioon sopiviksi maun ja rakenteen hitustakaan kärsimättä.

Tein vegaanisen nakkikastikkeen perinteisen ruskean kastikkeen ohjetta mukaillen. Kastikkeen valmistus on melko iisiä, mutta vaatii omat niksinsä onnistuakseen. Tärkeintä ovat oikeat mittasuhteet: jauhoja ja rasvaa käytetään yhtä paljon. Jauhot ruskistetaan pannulla huolellisesti. Väri saa olla tumma, mutta polttaa niitä ei pidä. Suuruksen joukkoon sekoitetaan vesi pienissä erissä koko ajan voimakkaasti vispaten. Näin saat kastikkeeseen sille ominaisen ruskean värin ja vältyt ikäviltä jauhopaakuilta.

Kastike saa hautua pannulla kymmenisen minuuttia, jotta jauhot kypsyvät. Lopuksi joukkoon lisätään pannulla erikseen ruskistetut soijanakit.

Aivan perinteistä ruskeaa kastiketta en sentään tehnyt. Täytelöitin vegaanisen nakkikastikkeen kaurakermalla ja lisäsin mausteeksi tomaattipyrettä, soijakastiketta, savupaprikajauhetta sekä tujauksen Sriracha-chilikastiketta.

Kuulin huhua, että soijanakkien välillä on huimia eroja ja valinnassa kannattaa olla tarkka. Käytin Bon Soyaa, joka passasi ruokaan vallan mainiosti.

vegaaninen nakkikastikeVegaaninen nakkikastike - ohje


1 pkt (250 g) soijanakkeja (käytin Bon Soya)
öljyä paistamiseen
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl rypsiöljyä
2 dl vettä
2 dl kaurakermaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
(2 tl Sriracha-chilikastiketta)
1/2 tl suolaa
rouhaisu mustapippuria

  1. Viipaloi soijanakit ja paista ne pannulla tilkassa öljyä. Siirrä syrjään odottamaan.
  2. Lisää pannulle 3 rkl rypsiöljyä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Ruskista jauhot ja lisää sitten vesi pienissä erissä samalla voimakkaasti vispaten, jottei kastikkeeseen muodostu paakkuja. Kun kastike on tasaista, lisää kaurakerma, tomaattipyree, soijakastike ja savupaprikajauhe sekä halutessasi Sriracha-chilikastike. Sekoita. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
  3. Lisää paistetut soijanakit ja kuumenna. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Tarjoa vegaaninen nakkikastike esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...