lauantai 16. marraskuuta 2019

Maapähkinä-nuudelisalaatti - makea mango ja rapeat tofukuutiot tekevät salaatista koukuttavan hyvää

maapähkinä-nuudelisalaatti tofulla
Tuore mango on makeaa kuin karkki. Ja se passaa vallan mainiosti maapähkinävoin täytelöittämään tofu-nuudelisalaattiin.

Meillä syödään vuodessa mango jos toinenkin. Sesongin ollessa parhaimmillaan ostoskoriin ei sujahda kerralla yhtä tai kahta, vaan usein kolmekin mangoa. Yleensä makea hedelmä syödään jälkkäriksi ihan sellaisenaan, mutta välillä pilkon mangoa myös erilaisten ruokien ja salaattien sekaan.

Paras mango on sellainen, joka antaa kevyesti puristettaessa periksi, mieluummin hieman enemmän kuin vähemmän. Leikatessa siitä pitää tihkua herkullista mehua. Kaupasta harvoin löytää täydellisen kypsyistä mangoa, joten hedelmän kannattaa antaa kypsyä pöydällä pari päivää. Kypsymistä voi nopeuttaa asettamalla viereen pari etyleeniä erittävää hedelmää, kuten omenoita. Odottelu kannattaa, sillä voi pojat, kuinka makea ja maukas kypsä mango voikaan olla.

Nyt kypsyttelin mangoa varta vasten nuudelisalaatin kiilto silmissä. Trooppinen ja makea mango nimittäin passaa vallan mainiosti aasialaisten, vahvojen makujen seuraan. Mangon kaverina tässä nuudelisalaatissa on edamamepapuja, maapähkinöitä sekä rapeaksi paistettua tofua. Sofinen valmiiksi marinoidut tofut ovat tässä salaatissa todellinen ässä. Ne paistuvat pannulla rapeiksi kuin itsekseen. Pintaa ei tarvitse kuivailla, sen kun kippaa rasiallisen valmiita tofukuutioita kuumalle pannulle ja muistaa sekoitella muutaman kerran.

Tämän nuudelisalaatin jekku on maukas maapähkinävoista ja soijakastikkeesta sekoitettu kastike. Samaan aikaan täyteläinen, sopivan suolainen ja aavistuksen tulinen kastike tekee nuudelisalaatista kerrassaan koukuttavaa.

Vaikka salaatin raaka-ainelista saattaa vaikuttaa arkiruokakriteerein tiirailtuna turhan pitkältä ja eksoottiselta, huoli pois. Se ei sisällä mitään vaivalloisia työvaiheita tai sellaisia raaka-aineita, joita lähikaupasta ei löytäisi. Edamamepavut voi halutessaan vaihtaa pussilliseen pakastehernetä. Maukasta niinkin!

Psssst! Nuudelisalaatteja on blogissa kokattu aiemminkin. Kurkkaa ainakin Thai-mausteinen nuudelisalaatti sekä Varhaiskaali-nuudelisalaatti härkiksellä ja aasialaisilla mausteilla.

maapähkinä-nuudelisalaatti tofulla



Maapähkinä-nuudelisalaatti - ohje


150 g (täysjyvä)nuudeleita
1 kypsä mango
200 g edamamepapuja (tai herneitä)
1 ruukku tuoretta korianteria
kourallinen (tai kaksikin) suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä
1 pkt (noin 200 g) marinoitua tofua (esim. SoFine thai)
1 rkl seesamiöljyä paistamiseen

Maapähkinäkastike

1/2 dl maapähkinävoita
1/2 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 1/2 rkl sriracha-chilikastiketta (tai maun mukaan)
1 rkl inkivääriä hienoksi raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tummaa siirappia (tai muuta nestemäistä makeutusta)

  1. Valmista ensin kastike. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Siirrä syrjään odottamaan.
  2. Kuutioi mango, keitä edamamepapuja pari minuuttia, huuhtele siivilässä, valuta huolella ja siirrä syrjään odottamaan. Hienonna korianteri. 
  3. Paista tofu rapeaksi tilkassa seesamiöljyä. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti siivilässä. Vetiset nuudelit tekevät salaatistakin vetisen.
  4. Sekoita ensin kastike ja nuudelit, lisää sitten muut aineet. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...