tiistai 10. joulukuuta 2019

Paraisten piparkakut - perinteiset joulupiparit valmistuvat tällä klassikko-ohjeella

joulupiparit
Paraisten piparkakut on klassikko-ohje, jolla paistat joulun parhaat piparit. Taikina sopii niin perinteisten piparkakkujen kuin piparitalonkin rakennusaineeksi.

Paraisten piparkakut ovat parhaita pipareita, mitä tiedän, eikä sitä kannata ryhtyä keksimään uudelleen. Paraisten piparkakut ovat rapsakoita ja tuhdin mausteisia, sanalla sanoen täydellisiä. Ohje on peräisin äitini 70-luvun reseptivihkosta ja sillä olemme leiponeet joulupiparit niin kauan kuin kykenen muistamaan.

Paraisten piparkakut leivotaan aidolla voilla, mikä lienee yksi maun salaisuus. Leivontaan ei myöskään käytetä kaupan valmista piparkakkumaustetta, vaan maustesekoitus tehdään itse. Kaneli, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori tuovat joulun maun ja huumaavan herkullisen tuoksun. Mausteet kiehautetaan siirapin kanssa, jolloin ne avautuvat täyteen loistoonsa.

Piparitaikina pitää tehdä aina vähintään päivää ennen leivontaa. Mausteet tasaantuvat ja taikina saa täydellisen koostumuksen vasta levättyään vähintään yön jääkaapissa. Taikina jämähtää jääkaapissa melko kovaksi, joten helpoimmalla pääset, kun muotoilet sen kulhoon renkaan malliseksi. Toisin sanoen taikinapalloksi, jonka keskellä on reikä. Näin siitä on helpompi irrottaa sopivan kokoisia lohkoja kaulittavaksi.

Ohjeen mukaan valmistettuna taikinaa valmistuu kerralla reilu satsi. Missään nimessä sitä ei kannata kaikkea levittää kerralla leivonta-alustalle. Näin taikina ei myöskään turhaan pehmene huoneen lämmössä. Parhaat piparit nimittäin paistuvat jääkaappikylmästä taikinasta.

Taikinan voi kaulita ohueksi tai jättää aavistuksen paksummaksi. Ohuesta taikinasta paistuu rapsakoita pipareita, paksummasta aavistuksen pehmeämpiä. Makuasioita toki, mutta tärkeitä sellaisia.


joulupiparit


Paraisten piparkakut - ohje


150 g (1 dl) siirappia
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua nelikkaa
1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
250 g voita
200 g sokeria
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
noin 1/2 kg vehnäjauhoja

  1. Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä.
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita voi-sokerivaahtoon ensin siirappi-mausteseos, sitten kananmunavaahto. 
  4. Ota osa jauhoista erilleen ja sekoita siihen sooda. Sekoita jauhot taikinaan pienissä erissä ja lisää jauho-soodaseos vasta loppuvaiheessa. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on kiinteää, muttei kivikovaa, 450-500 g on useimmiten paras jauhomäärä.
  5. Muotoile taikina kulhoon renkaan muotoiseksi niin, että keskelle jää reikä. Siten jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta on helpompi irrotella osia kaulittavaksi. Peitä kulho ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
  6. Jaa taikina seuraavana päivänä neljään osaan, kauli ja leivo pipareiksi.
  7. Paista 200 asteisen (180 astetta kiertoilmassa) uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...