lauantai 21. maaliskuuta 2020

Kikhernemunakas ja intialainen peruna-kukkakaalitäyte

kikhernemunakas perunacurry-täytteellä

Kikhernemunakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ruoka, joka mausteita, höysteitä ja täytteitä vaihtamalla muuntuu niin arkeen kuin viikonloppuunkin sopivaksi.

Kikhernemunakas kannattaa pitää mielessä, kun jääkaapissa paistaa valo. Veteen sekoitetuista kikhernejauhoista valmistuu taikina, joka pannulla paistettuna muistuttaa niin koostumuksensa kuin käyttötapansakin puolesta munakasta tai suolaista lettua. Proteiinipitoisia ja kuiturikkaita kikhernejauhoja kannattaa olla aina kaapissa varalla. Ne säilyvät hyvänä pitkään ja niistä riittää syötävää useammallekin aterialle.

Kikhernemunakkaaseen tarvitaan kikhernejauhoja ja vettä suunnilleen samassa suhteessa. Kikihernemunakkaan koostumusta voi vaihdella nesteen ja jauhojen suhteella. Kun lisäät nestettä hieman enemmän, saat ohuempia ja rapeampia lettuja, jotka sopivat paremmin täytettäviksi. Yhtä annosta varten kannattaa varata 1 dl kikhernejauhoja.

Edellä mainittujen raaka-aineiden lisäksi taikinaan sekoitetaan mausteita, ripaus perunajauhoja sekä ravintohiivahiutaleita. Perunajauhot tekevät kikhernemunakkaasta kuohkean ja ravintohiivahiutaleet mausta täyteläisen.

Kikhernemunakkaan voi toki syödä vaikka sellaisenaankin, mutta täytteiden avulla se taipuu ruokaisaksi ateriaksi. Minä valmistin kikhernemunakkaan väliin intialaisvivahteisen peruna-kukkakaalipaistoksen. Pilkoin rehut suupalan kokoisiksi paloiksi, pyöräytin ne kauttaaltaan mausteöljyssä ja annoin uunin hoitaa työt. Näin sekä kädet että paistinpannu vapautuivat kikhernemunakkaan valmistukseen ja molemmat kypsyivät pöytään suunnilleen samaa tahtia.

Kikhernemunakkaan paistamista helpottaa, kun valitset pinnoitetun paistinpannun. Kun taikinaa turvottaa hetken, pysyy se varmimmin kasassa.

kikhernemunakas perunacurry-täytteellä

Kikhernemunakas ja intialainen peruna-kukkakaalitäyte- ohje


Kikhernemunakas

4 dl kikhernejauhoja
4 rkl perunajauhoja
4 rkl ravintohiivahiutaleita
4 tl sipulijauhetta
2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
5 dl vettä
rypsiöljyä paistamiseen

Peruna-kukkakaalitäyte

500 g perunoita (yleislajike)
noin 500 g kukkakaalia (1 keskikokoinen)
100 g pakasteherneitä
4-5 rkl öljyä
1 rkl garam masalaa
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa

Lisäksi:
tuoretta korianteria
paksua turkkilaista kauragurttia tai kaurafraichea

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat ja paloittele ne suupalan kokoisiksi paloiksi. Paloittele myös kukkakaali. Peruna kypsyy hieman kukkakaalia hitaammin, joten kukkis kannattaa paloitella aavistuksen perunoita suuremmiksi kukinnoiksi.
  2. Sekoita mausteet ja öljy keskenään. Pyöräytä perunakuutiot ja kukkakaalinkukinnot mausteöljyssä. Leitä väljästi leivinpaperilla vuoaratulle uuninpellille. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla kahta peltiä sekä kiertoilmaa. Paahda noin 15 minuuttia.
  3. Kasvisten paahtuessa valmista kikhernemunakas. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi pienissä erissä koko ajan esimerkiksi vispilällä sekoittaen. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
  4. Kuumenna tilkka öljyä pinnoitetulla paistinpannulla. Kaada 1/4 taikinasta pannulle ja paista molemmin puolin kullan ruskeaksi. Paista vielä kolme lettua samaan tapaan.
  5. Kun kasvikset ovat paahuneet vartin ja ovat saaneet pintaan hieman väriä, lisää pellille pakasteherneet ja paahda vielä pari minuuttia, kunnes herneet ovat lämmenneet.
  6. Jaa peruna-kukkakaalitäyte kikhernemunakkaille. Viimeistele tuoreella korianterilla sekä gurtilla tai kaurafraichella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...