maanantai 30. maaliskuuta 2020

Soijarouhe - kuivakaapin moniottelija sopii ronskilla maustamisella moneen

Soijarouhe on mahtava arkiruoan raaka-aine: edullinen, monipuolinen ja pitkään kaapissa hyvänä säilyvä. Itsessään varsin vaisun ja tylsän makuinen soijarouhe imee itseensä runsaasti makuja ja ronskilla maustamisella se taipuukin vaikka mihin.

Soijapavuista kylmäpuristamalla valmistettua soijarouhetta parempaa kotivaraa on vaikea keksiä. Sitä myydään pienimmissäkin marketeissa eikä iso pussillinen kustanna paria euroa enempää. Tarjolla on sekä vaaleaa että tummaa soijarouhetta. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaaleaan ole.

soijarouhekastiketta ja pastaa

Näin käytät soijarouhetta


Proteiinipitoinen ja pitkään kaapissa hyvänä säilyvä soijarouhe pesee monet trendikkäät kasviproteiinivalmisteet mennen tullen niin hintansa kuin käyttömahdollisuuksienkin puolesta. Soijarouheesta valmistuvat helposti tutut arkiruoat pastakastikkeesta makaronilaatikkoon ja lasagneen.

Soijarouhe kaipaa ronskisti mausteita

Soijarouhe on itsessään varsin vähärasvaista ja vaisun makuista. Siksi sen kanssa kannattaa käyttää reilusti öljyä sekä mausteita, suolaa unohtamatta. Itse paistan kuivaa soijarouhetta hetken pannulla öljyssä, lisään sitten ruokalusikallisen soijakastiketta yhtä soijarouhedesilitraa kohden ja mahdollisesti myös muita mausteita käyttökohteesta riippuen.

Turvota soijarouhe ennen käyttöä

Soijarouhe on aina turvotettava ennen syöntiä. Maustamisen jälkeen lisään pannulle vettä pienissä erissä ja annan rouheen porista hiljalleen muutaman minuutin. Vettä lisätään soijarouheen kanssa suunnilleen samassa suhteessa eli yhtä soijarouhedesilitraa kohden kannattaa varata desilitra vettä. Soijarouhe on valmista, kun neste on imeytynyt.

Soijarouheen voi myös turvottaa esimerkiksi kasvisliemessä ennen käyttöä ja valuttaa siivilässä ennen ruokiin lisäämistä. Itse kuitenkin tykkään imeyttää nesteen rouheeseen pienissä erissä, jolloin soijarouheen koostumus pysyy mukavan napakkana ja maku intensiivisempänä.

Käytä kuten jauhelihaa

Maustamisen ja turvotuksen jälkeen soijarouhe on valmis käytettäväksi. Soijarouhe sopii mainiosti erilaisiin kastikkeisiin, patoihin, laatikkoruokiin tai esimerkiksi pizzan päälle ja tortillan täytteeksi. Käytä turvotettua ja maustettua soijarouhetta kuten esimerkiksi härkistä tai jauhelihaa. Kaksi desilitraa soijarouhetta vastaa noin 400 g jauhelihaa.

Tässä blogin arkistosta muutama ohje soijarouheen käyttöön ja arkiruoan inspiraatioksi.

soijarouhekastiketta ja pastaaSupernopea soijarouhekastike


Supernopean soijarouhekastikkeen jekku on punainen arrabiata pestokastike, jonka chilinen polte kesytetään lorauksella kaurakermaa. Aikaa soijarouhekastikkeen valmistukseen kuluu pastan kypsymisen verran. Ainakin meidän taloudessa tällä ruoalla on taklattu monta kiireistä iltaa.

Poimi soijarouhekastikkeen ohje tästä.

soijabolognesea ja spagettia


Soijarouhebolognese


Arkiruokien kunkku ja koko perheen lemppari, bolognesekastike valmistuu soijarouheesta helposti ja edullisesti. Erillistä kauppareissua tuskin tarvitsee tehdä, sillä todennäköisesti kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi keittiön kaapeistasi.

Poimi soijarouhebolognesen ohje tästä.

soijarouhetta maapähkinävoikastikkeessaSoijarouhesatay


Soijarouhe taipuu myös aasialaiseen makumaailmaan. Maapähkinävoista ja kookosmaidosta pyöräytetty satay-kastikkeen mausteena on valkosipulia, chiliä ja inkivääriä. Tuoremausteet voi tarvittaessa korvata kuivatuilla.

Poimi soijarouhesatayn ohje tästä.

makaronilaatikko soijarouheestaSoijarouhe-makaronilaatikko


Maailman paras makaronilaatikko tehdään soijarouheesta! Ja mikä parasta, kerralla valmistuu iso satsi, josta riittää syötävää useammaksikin päiväksi.

Poimi soijarouhe-makaronilaatikon ohje tästä.

chili sin carne soijarouheesta


Chili sin carne soijarouheesta


Jos kaipaat arkiruokaasi meksikolaista makua ja meininkiä, kokeile chili sin carnea soijaroueesta. Pavuilla tukevoitettu ja ronskeilla mausteilla höystetty chili sin carne maistuu ihanalta riisin, nachojen tai paahdettujen bataattilohkojen kanssa ja sopii myös tacojen sekä tortillojen täytteeksi.

Poimi chili sin carnen ohje tästä.

lasagne soijarouheesta

Soijarouhelasagne


Soijarouhelasagne on viikonloppuruokien ykkönen, josta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Täysjyväpastalevyjen välissä vuorottelevat porkkanoilla piristetty soijarouhekastike sekä vegaaninen valkokastike.

Poimi soijarouhelasagnen ohje tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...