keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Aasialainen porkkanaraaste - mehevä lisukesalaatti maustuu korianterilla ja chilillä

maustettu porkkanaraaste
Aasialainen porkkanaraaste tuo herkullista vaihtelua perinteiseen porkkanaraasteeseen. Aasialainen makumaailma ja rapeana rouskuvat pähkinät vievät kielen.

Aasialainen porkkanaraaste on alun perin bongattu Jonna Vormalan suositusta Jäävuoren huippu -salaattikirjasta. Joitakin vuosia sitten kokkasin salaattia ahkerasti, kunnes erään kerran hienonsin joukkoon chiliä reilusti yli oman sietokykyni ja salaatti oli pakko viskata biojäteastiaan.

Tämän oppitunnin jälkeen olen aina visusti muistanut maistaa käyttämieni chilien tulisuusasteen. Samankin lajin chilit saattavat tulisuusasteeltaan vaihdella vienosta paprikan mausta hien pintaan nostavaan poltteeseen.

Viime aikoina olen jälleen kaivannut aasialaisvivahteisten ruokien rinnalle makumaailmaan sopivaa salaattia. Mausteinen porkkanaraaste istuu paitsi aasialaisten ruokien kylkeen, myös tähän kummalliseen aikaan kuin nakutettu. Kun jääkaapista on ensin hyödynnetty nopeimmin pilaantuvat tuorekset, pussi porkkanoita odottelee juureslaatikossa rauhallisesti omaa käyttövuoroaan. Tavisraaste nousee muutamalla raaka-aineella hetkessä luksusluokkaan.

Alkuperäinen ohje ei ole täysin vegaaninen, sillä makua säväyttää kalakastike. Jos vegaanisuus ei ole välttämättömyys, kalakastiketta ei kannata jättää välistä. Ainakin Vegekaupan valikoimasta löytyy myös vegaanista "kalakastiketta" (No-fish sauce). Uskoisin, että myös tuo vegeversio toimii salaatissa vallan mainiosti.

Raasta porkkanat raastimen karkeimmalla terällä. Ihana kastike tekee lopputuloksesta taatusti mehevän.

maustettu porkkanaraaste

Aasialainen porkkanaraaste - ohje


500 g porkkanoita
1 ruukku korianteria hienonnettuna
1 dl maapähkinöitä (halutessasi paahdettuja ja suolattuja)

Kastike
2 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta (tarvittaessa vegaanista)
3 rkl sitruuna- tai limetinmehua
1/2-1 punainen chili (maun ja tulisuuden mukaan)
1-2 valkosipulinkynttä

  1. Pese porkkanat juuriharjalla ja raasta karkeaksi raasteeksi. 
  2. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Sekoita porkkanaraasteen joukkon. 
  3. Sekoita joukkoon hienonnettu korianteri ja maapähkinät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...