maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kikherneet - poimi vinkit kikherneiden käsittelyyn ja käyttöön

Kikherneet yllättävät monipuolisuudellaan. Kuivatut kikherneet sopivat täydellisesti kuiva-ainekaapin perus raaka-aineeksi ja niitä parempaa kotivaraa on vaikea keksiä. Paketillinen kuivattuja kikherneitä säilyy hyvänä pitkän ja niistä riittää syötävää useammallekin aterialle.

Loputtoman monipuolisilla kikherneillä tukevoitat sekä kastikkeet että pataruoat. Niistä pyöräytät myös mehevät pihvit sekä ruokaisat tahnat.

kikherneitä ja kukkakaalia currykastikkeessa


Kuivatut kikherneet sisältävät papujen tapaan myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu vain oikeanlaisella käsittelyllä. Siksi kuivatut kikherneet on aina ennen käyttöä liotettava ja keitettävä. Kuivattujen kikherneiden käyttö ei kuitenkaan ole vaikeaa, se vaatii vain hieman aikaa ja ennakointia.

Kerralla voi ja kannattaa kypsentää reilu satsi. Kypsennetyt kikherneet säilyvät jääkaapissa hyvinä pari päivää ja ne voi mainiosti myös pakastaa. Valmiissa annosrasioissa pakastettuja kikherneitä voi lisätä ruokiin tarpeen mukaan.

Kuivatut kikherneet - käsittely


  1. Liota: Liota kuivattuja kikherneitä runsaassa vedessä vähintään kymmenen tuntia tai yön yli. Kikherneet turpoavat reilusti, joten varaa suuri astia ja reilusti vettä.
  2. Huuhtele: Kaada liotuvesi pois, älä käytä sitä keittämiseen. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Poista tässä vaiheessa myös mahdolliset roskat sekä vialliset kikherneet.
  3. Keitä: Keitä liotettuja kikherneitä runsaassa vedessä noin tunnin verran. Varaa iso kattila ja reilusti vettä. Tarkkaile veden määrää ja lisää keitinvettä tarvittaessa. Laske keittoaika uudelleen siitä, mistä vesi alkaa jälleen kiehua.
  4. Valuta: Kaada keitetyt kikherneet siivilään ja valuta keitinvesi pois. Lisää ruokiin tai pyöräytä esimerkiksi pihveiksi tai tahnaksi.
  5. Valmista kerralla reilu satsi. Kikherneet säilyvätt jääkaapissa hyvinä pari päivää, pakastimessa useita kuukausia. Valmiisiin annosrasioihin tai -pusseihin pakastettuja kikherneitä on helppo lisätä ruokiin tarpeen mukaan.

kikherne-shakshuka


Tölkkikikherneet ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan ja siksi myös ne ovat oiva hätävara kuiva-ainekaapin vakiovarusteeksi. Kuivatut kikherneet ovat kuitenkin säilykekikherneitä huomattavasti edullisempia ja niitä voi myös kypsentää kerralla juuri tarvittavan määrän.

Lisää kikherneitä erilaisiin kastikkeisiin, pataruokiin, paistoksiin, salaatteihin tai uuniruokiin. Kikherneistä pyöräytät helposti ja nopeasti myös maittavat pihvit ja herkulliset tahnat sekä dippikastikkeet.

Uuniruoat


Sujauta kikherneitä erilaisiin uuni- ja vuokaruokiin. Kikherneet ovat kuin kotonaan niin aasialaismausteisessa uunicurryssa kuin harissalla tukevoitetussa shakshukassakin.

paahdettua kukkakaalia, kikherneitä ja tomaattia uunivuoassa


Ohjeet:


Pihvit ja pyörykät


Kikherneet ovat suosittujen falafelien raaka-aine, mutta niistä valmistuu myös muut mainiot, maukkaat ja nopeat pihvit sekä pyörykät. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla pihveihin ja pyöryköihin saa aina uutta jujua. Kokeile esimerkiksi punajuurten, porkkanoiden tai vaikkapa halloumijuuston piristämiä kikhernepihvejä. Massa surahtaa suit sait sukkelasti monitoimikoneessa ja pyörykät sekä pihvit paistuvat rapeiksi joko uunissa tai paistinpannulla.

halloumi-kikhernepihvit


Ohjeet:


Curryt ja kastikkeet


Miedon makuiset kikherneet ovat kuin luotuja mausteisten curryjen ja kastikkeiden joukkoon. Ronskisti maustettujen, aasialaisvivahteisten kastikkeiden makua voi maun mukaan pyöristää kookosmaidola tai kaurakermalla. Anna curryn muhia tovi, jotta maut ennättävät avautua.

kikhernekastike


Ohjeet:


Tahnat, dipit ja levitteet


Jos kaipaat levitettä leivän päälle, dippiä kasviksille tai pyöryköille, ruokaisuutta lautaselle tai muuten vain jujua annokseen, on kikherneistä pyöräytetty hummus valintasi.

Helppo, edullinen, nopea, ruokaisa ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen hummus tehdään kikherneiden lisäksi tahinista, oliiviöljystä, valkosipulista ja ripauksesta mausteita. Varsinaista ohjetta hummus ei kaipaa. Kun tahnasuosikin on kerran pari surauttanut, onnistuu sen tekeminen jo näppituntumalla. Sopivassa suhteessa vain kaikkea, nopea surautus ja valmista tuli. Höysteitä ja mausteita voi vaihdella oman maun, kaapin sisällön ja käyttökohteen mukaan lähes loputtomasti, kuten oheisista ohjeista huomaat.

kikhernetahna


Ohjeet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...