maanantai 27. huhtikuuta 2020

Lohkoperunat - näin teet niistä täydellisiä

Lohkoperunat on helppo lisuke ruoalle kuin ruoalle ja niitä napsii mielellään vaikka sellaisenaan. Parilla helpolla keinolla nostat lohkoperunat hetkessä luksusluokkaan.

paahdetut perunat

Lajikkeella on väliä


Uunissa paahdettavia lohkoperunoita varten kannattaa valita kiinteämaltoinen perunalajike, esimerkiksi Annabelle tai Nicola. Myös yleisperunalajikkeilla pääsee kelvolliseen lopputulokseen. Jauhoiset perunalajikkeet säästäisin suosiolla muusia varten.

Kuorimatta paras


Perunoita on turha kuoria. Huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Kuoressa on paljon makua sekä vitamiineja ja parhaimmillaan kuori paahtuukin uunin lämmössä herkullisen rapeaksi. Kuivaa perunat huolellisesti pesun jälkeen, jotta öljy tarttuu perunoiden pintaan paremmin.

Tasakoko paras koko


Pyri leikkaamaan perunat saman kokoisiksi lohkoiksi, jotta ne kypsyvät samaa tahtia. Helpoimmalla pääset kun valitset jo kaupassa mahdollisimman saman kokoisia perunoita. Itse halkaisen perunat ja leikkaan puolikkaat sitten koosta riippuen kolmeen tai neljään lohkoon.

Öljyä ja suolaa säästelemättä


Lohkoperunat eivät välttämättä kaipaa mausteeksi kuin öljyä ja suolaa. Kevyt öljytakki takaa, etteivät perunat pala. Suola vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen. Kummankaan kanssa ei kannata nuukailla. Kolme ruokalusikallista öljyä ja noin 3/4 teelusikallista suolaa on sopiva määrä yhtä perunakiloa kohti. Toki muitakin mausteita voi käyttää. Esimerkiksi savupaprika, valkoipuli ja yrteistä erityisesti timjami sopivat mainiosti perunan makupareiksi.

Varmista, että öljy ja suola tarttuvat perunoiden pintaan tasaisesti. Itse mittaan öljyn ja suolan suureen kulhoon, johon lohkon myös perunat. Mausteöljy levittyy tasaisesti perunoiden pintaan käsin pöyhien.

Moni suosittelee perunalohkoille hetken vesikylpyä ennen öljyn ja mausteiden levittämistä. Itse oikaisen tämän vaiheen. Hyvää tulee ilmankin.

Sopu sijaa antaa - vai antaako?


Levitä perunat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille väljästi yhteen kerrokseen ja toisistaan irralleen niin, että mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa uuninpellin kanssa. Liian täyteen ahdetulla pellillä potut toki pehmenevät, mutta eivät rapeudu. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla toista peltiä.

Suosi uuninpeltiä vuoan sijaan. Ensinnäkin pelti johtaa uunivuokaa paremmin lämpöä, jolloin lopputulos on rapeampi. Pellillä perunoilla on yleensä myös enemmän tilaa paahtua. Leivinpaperi suojaa peltiä suurimmilta roiskeilta, mutta tarvittaessa pellit kannattaa pestä tiskiharjalla käytön jälkeen.

paahdetut perunatHot, hot hot!


Kun paahdetaan, uuni saa olla kuuma, mikä tarkoittaa kiertoilmalla noin 200 astetta ja tasalämmöllä 225 astetta. Toki uuneissa on eroja ja lämpötilaa kannattaa säätää sen mukaan. Vaikka uunin lämpötilan asettaisikin 200-asteeseen, todellinen lämpö saattaa poiketa jopa 50 astetta suuntaan tai toiseen. Tutustu siis uuniisi ja säädä lämpötila sen mukaan, miten perunat alkavat saada paahteista väriä.

Kiertoilmalla pääsee parhaaseen lopputulokseen, mutta usein se paahtaa hieman epätasaisesti. Tarkkaile siis perunoiden paahtumista, käännä pellit tarvittaessa ja jatka paahtamista, kunnes perunat alkavat saada pintaansa paahteista väriä. Omasta mielestäni perunat saavat paahtua pellillä kaikessa rauhassa eikä niitä tarvitse käännellä lastalla paahtumisen aikana.

Sopiva paahtoaste on makuasia ja sopiva paahtoaika riippuu paitsi uunin tehosta, myös perunalohkojen koosta. Itse paahdan perunalohkoja noin 20 minuuttia. Tykkään, että perunat saavat reunoilta hieman paahteista väriä, jolloin ne ovat myös rakenteeltaan parhaan makuisia: pinnalta rapeita ja sisältä herkullisen pehmeitä.

paahdetut perunat

Lohkoperunat - ohje


1 kg kiinteämaltoisia perunoita (esim. Nicola tai Annabelle)
3 rkl öjyä
3/4 tl suolaa
 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilma; tai 225 asteeseen tasalämpö).
 2. Pese perunat huolellisesti juuresharjalla. Perunoita ei tarvitse kuoria, mutta vaurioittuneet kohdat tulee poistaa. Kuivaa perunat huolellisesti.
 3. Mittaa öljy ja suola suureen kulhoon. Sekoita. Halkaise perunat ja leikkaa puolikkaat koosta riippuen kolmeen tai neljään lohkoon. Laita perunat suureen kulhoon mausteöljyn kanssa. Pöyhi käsin sekaisin.
 4. Levitä perunat väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille yhteen kerrokseen niin, että ne ovat toisista irrallaan ja mahdollisimman moni on kosketuksissa uuninpellin kanssa.  
 5. Paahda perunoita mieluiten kiertoilmatoiminnolla noin 20-30 minuuttia. Tarkkaile paahtumista ja käännä pellit tarvittaessa. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat saaneet pintaansa hieman paahtunutta väriä.

2 kommenttia:

 1. Hyvät ohjeet, teen omani juuri näin. Vaivaton keino saada pöytään edullista ja todella hyvää tarjottavaa :)
  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ollaan ihan koukussa näihin! Kummasti katoaa kilo jos toinenkin perunoita, kun uunissa paahtaa :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...