maanantai 13. huhtikuuta 2020

Paistettu riisi ja rapeat kikherneet

paistettu riisi ja  rapeat kikherneet
Paistettu riisi kuuluu nyhjää tyhjästä -ruokien aatelistoon. Vähistäkin aineksista saa loihdittua kunnon aterian.

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun jääkaapissa loistaa valo. Ohjetta voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Tässä versiossa on raastettua porkkanaa sekä rapeiksi paahdettuja kikherneitä. Myös pakasteherneet tai esimerkiksi paprika sopivat joukkoon.

Muunneltavuuden lisäksi paistetussa riisissä ilahduttaa nopeus - edellyttäen tietysti, että riisi on keitetty jo edellisenä päivänä. Paistettu riisi on parasta, kun sen tekee valkoisesta riisistä. Kuivahko täysjyväriisi kannattaa tässä ohjeessa unohtaa. Esimerkiksi basmati- tai jasmiiniriisistä syntyy mehevä lopputulos.

Mikään aito aasialainen versio paistetusta riisistä tämä ei ole, pikemminkin kokoelmä jääkaapin rippeita omilla suosikkimausteillani höystettynä. Jos haluat rikastaa ruoan paistetulla kananmunalla, anna mennä! Itse kruunasin ruoan tahini-gurttikastikkeella. Jos granaattiomenasesonki olisi parhaimmillaan, muutama kirsakka sattuma olisi tehnyt ruoassa terää. Tällä kertaa pärjättiin ilman.

Psssst! Saman tyylisiä ruokia on blogissa kokattu aiemminkin. Kurkkaa arkistosta:


paistettu riisi ja  rapeat kikherneet



Paistettu riisi ja rapeat kikherneet - ohje


Paistettu riisi:

5 dl keitettyä riisiä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa raastettuna
öljyä paistamiseen
1 rkl garam masalaa
1 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl suolaa
1 ruukku tuoreita yrttejä, esim. korianteria tai lehtipersiljaa tai ruohosipulia
2 dl pähkinöitä tai manteleita paahdettuna

Rapeat kikherneet

1 tlk (230 g) kikherneitä
öljyä paistamiseen
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokumina
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl suolaa

Tahini-gurttikastike

150 g maustamatonta gurttia (esim. Yosa GreekStyle)
3 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria

  1. Aloita paahtamalla pähkinät kuumalla kuivalla pannulla. Siirrä syrjään odottamaan.
  2. Rapeat kikherneet: Kuumenna öljy pannulla. Paista kikherneet kuumalla pannulla rapeiksi. Lisää lopuksi mausteet ja anna paistua vielä pari minuuttia. Siirrä kikherneet syrjään odottamaan.
  3. Paistettu riisi: kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkanat. Kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää porkkanaraaste ja jatka paistamista, kunnes porkkana pehmenee. 
  4. Lisää lämpöä ja kippaa pannulle keitetty riisi sekä tarvittaessa tilkka öljyä. Sekoita joukkoon mausteet ja paista välillä käännellen, kunnes riisi on hieman rapeutunut.
  5. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnetut yrtit, rapeat kikherneet sekä paahdetut pähkinät. Tarjoa tahini-jogurttikastikkeen kera.
  6. Tahini-gurttikastike: Sekoita kastikeainekset yhteen. Tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...