keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Halpa ruoka x 7 - kiristä kukkaronnyörejä ja kokkaa kasvisruokaa mausta tinkimättä


Halpa ruoka on kaikkea muuta kuin mautonta ja epäterveellistä! Pihistä ruokamenoissa ja kokkaa vegeruokaa edullisesti ja maukkaasti. 

Sain instagramissa pyynnön osallistua #tarkanmarkanreseptit haasteeseen. Juttu lähti rönsyilemään ja kokosin alle omat vinkkini, joilla kukkaronnyörejä on helppo kiristää.


Tee itse


Käytä enemmän kuivattuja papuja, linssejä sekä soijarouhetta kalliiden ja trendikkäiden kasviproteiinivalmisteiden sijaan. Papujen ja kikherneiden käyttö voi tuntua vaivalloiselta, mutta kerralla voi kypsentää ison satsin ja pakastaa niitä sopivissa annosrasioissa. Soijarouhe kypsyy nopeasti ja siitä saa maukasta ronskilla maustamisella.

Suunnittele


Moni kehottaa käymään kaupassa vain kerran viikossa ja ostamaan kerralla koko viikon tarpeet. Idea on, että silloin mukaan tarttuu vähemmän heräteostoksia.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle lainkaan. Kun ostoskertoja harventaa, vaarana on, että ostoskoriin tarttuu tykötarpeita "kaiken varalle" tai jääkaappiin päätyy kerralla niin paljon tavaraa, että osa ennättää mennä pilalle.

Tärkeää onkin huomata, mikä omassa arjessa toimii parhaiten. Kävitpä kaupassa sitten joka päivä tai kerran viikossa, tärkeää on suunnitella ruoka- ja ostoslista etukäteen ja pysyä suunnitelmassa.

Hyödynnä tähteet


Uutta ruokaa ei todellakaan tarvitse valmistaa joka päivä. Usein aterialta jää tähteelle pieni ripe, josta sellaisenaan ei ole ateriaksi. Kun näitä rippeitä kertyy muutaman päivän ajalta, koossa on usein varsinainen herkkuateria. Meillä jämäpäiviä kutsutaan buffet-päiviksi. Tarjolle asetetaan kaikki muutaman päivän aikana kertyneet rippeet ja niistä kukin saa koota mieleisensä annoksen.

Toisinaan ruokia jalostetaan myös uusiksi aterioiksi. Keitetty riisi ja perunat ovat monen uuden aterian alku. Nahistuneet juurekset sujahtavat sosekeittoon, muut kasvikset esimerkiksi pannulle ja wokkeihin.

Pakasta


Jos tiedät, ettet millään ennätä syödä kaikkea ennen päiväysten umpeutumista, pakasta pilaantumisvaarassa olevat ruoat kiireistä päivää varten. Muista kuitekin, ettei pakastin ole biojäteastian välietappi. Pakastimeen sujautetut ruoat kannattaa syödä lähiviikkojen aikana, muuten ne tuppaavat unohtumaan sinne.

Kurkkaa jääkaappiin uusin silmin - muista myös kuivakaappi ja pakastin


Vaikka näyttäisi, että kaapit ammottavat tyhjyyttään ja jääkaapissa loistaa vain valo, vähistäkin aineksista saa loihdittua kunnon aterian. Esimerkiksi kuivatuista linsseistä ja tomaattimurskasta valmistuu kelpo linssikeitto, kikhernejauhosta maukas "munakas" ja pastasta sekä soijarouheesta edullinen makaronilaatikko tai pastakastike.

Myös kaupassa kannattaa muistaa pakasteosaston aarteet. Moni pakastevihannes yllättää edullisuudellaan ja nopeuttaa myös arkiruoanlaittoa. Esimerkiksi pakasteherneistä valmistuu edullinen keitto vartissa.

Suosi sesongin kasviksia ja raaka-aineita


Sesonkiajattelu on viime vuosien aikana ollut pinnalla ja hyvä niin. Sesongin kasvikset ovat ekologisia, maukkaita ja hinnaltaan edullisimpia. Kasvisten sesonkeja ja käyttövinkkejä voi etsiä esimerkiksi Satokausikalenterin sivuilta.

Vertaile kilohintaa


Hintojen vertailu kannattaa. Pelkkää pakettihintaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa sokeasti. Juustopaketin hinnassa saattaa olla eroa vain muutama sentti, kunnes paljastuu, että toinen juustoista on kilon painoinen toinen vain 900 g. Rasia kirsikkatomaatteja kustantaa reilun euron, mutta kun kilohintaa tarkastelee, ero tavallisiin tomaatteihin voi olla jopa kaksin tai kolminkertainen.

Toisaalta iso paketti ruokaa ei tule pientä edullisemmaksi, jos puolet siitä päätyy roskikseen. Osta siis vain sen verran kuin tiedät tarvitsevasi.

Muista punalaputetut tuotteet


Moni kauppa myy edullisesti hävikkiuhan alla olevia tuotteita. Punalaputettujen tuotteiden ostamista on turha hävetä. Ainakin itse ajattelen sitä pelkästään ekotekona. Esimerkiksi lähes kaikki leipä mitä meillä kotiin kannetaan on punalaputettu. Leipäpaketti päätyy suoraan kaupasta pakastimeen ja sieltä tarpeen mukaan paahtimen kautta suuhun.

Myös monia muita punalaputettuja tuotteita ostetaan, jos niille tiedetään olevan käyttöä lähiviikkojen aikana. Pieni kolo pakastimessa kannattaa pitää vapaana juuri näitä heräteostoksia varten!

Muista, että parasta ennen -päiväyksen ylittäneet ruoat ovat usein syömäkelpoisia vielä pitkälle päiväyksen umpeuduttua. Katso, haista ja maista, onko ruoka vielä käyttökelpoista. Viimeinen käyttöpäivä -merkillä varustetuissa tuotteissa sen sijaan piilee ruokamyrkytyksen vaara!

Jos sinulla on lisää hyviä vinkkejä siihen, miten ruokamenoissa on helppo säästää, sana on kommenttikentässä vapaa. Laitetaan hyvät vinkit jakoon!

Tässä vielä blogin arkistosta seitsemän edullista arkiruokaa, joilla taklaat noin viikon.

halpa ruoka


Tikka masala 


Mausteinen, vaan ei liian tulinen tikka masala valmistuu helposti ja nopeasti etenkin silloin, kun kuiva-aine- ja maustekaappisi ovat kunnossa. Tikka masalan etuihin kuuluu myös se, että kastikkeen voi rikastaa melkeinpä millä tahansa proteiinipitoisella. Edulliset kikherneet ovat penninvenyttäjän valinta.

Poimi tikka masalan ohje tästä.

halpa ruoka

Tofukiusaus 


Pippurisen savutofukiusauksen jekku on kumota vuokaan pari tölkkiä mustapippurilla maustettua kaurakermaa. Mainio vuokaruoka maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Poimi tofukiusauksen ohje tästä.


halpa ruoka


Soijabolognese


Soijarouhekastike on arkiruokien aatelinen, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun. Kuivatusta soijarouheesta, tomaattimurskasta ja mausteita pyöräytät nopeasti kelpo arkipöperön, joka maistuu pastan kera herkulta. Lisänä tässä ruoassa on pähkinöistä ja ravintohiivahiutaleista pyöräytetty vegaaninen "parmesaani", mutta hyvältä kastike maistuu ilmankin.

Poimi soijabolognesen ohje tästä.


halpa ruoka

Aloo gobi


Aloo gobi on intialainen peruna-kukkakaalicurry, josta on olemassa lukuisia erilaisia versioita. Tämä valmistuu uunissa näppärästi yhden pellin taktiikalla.

Poimi aloo gobin ohje tästä.

halpa ruoka


Vegaaninen makaronilaatikko 


Soijarouhemakaronilaatikko on meidän perheen luottovalinta, jota tehdään silloin, kun on loihdittavat reilu satsi ruokaa kukkaronnnyörejä kiristellen. Iso vuoallinen vegaanista makaronilaatikkoa valmistuu nimittäin uskomattoman helposti ilman makaronien keittämistä. Hintaa isolle vuoalliselle kertyy parin kolmen euron verran ja syötävää riittää useammaksikin päiväksi. Soijarouhe-makaronilaatikko sopii erinomaisesti myös herkkusuille ja kiireiselle kokille. Kippaa vain ainekset vuokaan, uuni hoitaa loput.

Poimi vegaanisen makaronilaatikon ohje tästä.

halpa ruokaTuorehernekeitto


Kolme pussia pakasteherneitä, pari perunaa ja purkki kaurakermaa on lähes kaikki, mitä maukasta keittoa varten tarvitset. Hintaa tuorehernekeitolle kertyy muutaman euron verran. Jos rahaa jää tähteelle, kannattaa päälle paistaa halloumijuustokuutioita.

Poimi tuorehernekeiton ohje tästä.

halpa ruokaPaistettu riisi Paistettu riisi kuuluu nyhjää tyhjästä -ruokien aatelistoon. Vähistäkin aineksista saa loihdittua kunnon aterian. Tyyriit cashewpähkinät voi halutessaan vaihtaa vaikka edullisempiin manteleihin tai maapähkinöihin.

Poimi paistetun riisin ohje tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...