lauantai 23. toukokuuta 2020

Raparperipiirakka - vegaaninen murupiirakka on alkukesän hitti!

vegaaninen raparperipiirakka


Raparperipiirakka on kevään ajankohtaisin leivonnainen, joka onnistuu myös vegaanisena. Kesän paras raparperipiirakka on helppotekoinen, maukas ja mehevä, raikkaan kirpsakka sekä rapealla muruseoskella viimeistelty.

Raparperirakkaus roihahtaa joka kevät, kun ensimmäiset punavihreät raparperinvarret ilmestyvät puutarhojen perukoille ja kauppojen hevi-osastoille.

Oman raparperipiirakkani leivon ilman eläinperäisiä raaka-aineita - siis täysin vegaanisena. Helppo taikina valmistuu ilman vatkainta, vispainta tai vaikeita leivontakikkoja vain sekoittamalla ainekset puuhaarukalla yhteen. Täytteessä on ronskisti raparperia ja päällä rapea muruseos. Maun viimeistelee ropsaus kardemummaa, josta tulee ihanan kotoisa makuvivahde.

vegaaninen raparperipiirakka


Tämän raparperipiirakan leivoin halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Pohjataikinasta valmistui muhkea, upottavan pehmoinen peti kirpsakoille raparperinpaloille ja leivonnainen kohosi korkeuksiin kuin komeinkin raparperikakku.

Piirakkapohja on jo itsessään niin mehevä ja maukas, että sitä söisi vaikka sellaisenaan vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Kirpsakat raparperit antavat leivonnaiselle luonnetta, mutta myöhemmin kesällä raparperit voi ja kannattaa korvata muilla sesongin herkuilla. Kokeile loppukesästä täytteenä vaikka omenoita!

Taikinan voi mainiosti valmistaa myös suuremmassa kakkuvuoassa tai vaikka laakeammassa uunivuoassa. Tällöin leivonnaisesta tulee matalampi ja enemmän klassisen piirakan oloinen. Huomioi vuoan koko paistoajassa. Mitä matalampi pohja, sitä lyhyempi paistoaika.

Tässä vegaaninen raparperipiirakka, jolla otat ilon irti alkukesän parhaasta sesongista!

vegaaninen raparperipiirakka

Raparperipiirakka - ohje


Raparperipiirakan pohja

3 dl kaurajuomaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Täyte

n. 250 g raparperinvarsia pilkottuna

Muruseos

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
1/4 tl suolaa
50 g vegaanista margariinia (esim. Sininen Keiju)

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Aloita muruseoksesta. Nypi margariini, fariinisokeri, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Siirrä syrjään odottamaan.
  3. Pilko raparperin varret paloiksi.
  4. Sekoita keskenään kaurajuoma, öljy ja sokerit. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä öljy-kaurajuomaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enempää kuin on tarpeen.
  5. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka (noin 24 cm tai suurempi) tai suurehko uunivuoka (noin 25 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Aseta päälle raparperinpalat.
  6. Murustele päälle muruseos.
  7. Nosta vuoka uuniin ja paista raparperipiirakkaa noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim, tikun avulla. Piirakka on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
  8. Anna raparperipiirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat siitä paloja. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...