maanantai 29. kesäkuuta 2020

Vegaaniset letut - vegaaninen lettutaikina valmistuu kaapin perusraaka-aineista

vegaaninen lettutaikina


Vegaaniset letut onnistuvat siinä missä perinteisetkin letut. Vegaaninen lettutaikina valmistuu kahdesta raaka-aineesta ja ripauksesta suolaa.

Vegaaniset letut ovat herkkua, jota tulee tehtyä aivan liian harvoin. Lettujen sijaan teen usein pannukakkua, sillä tykkään sen mutkattomuudesta. Taikinan valmistuksen jälkeen uuni ottaa vetovastuun ja koko pellillinen herkkua valmistuu ilman lieden ääressä hikoilua.

Letuissa (tai räiskäleissä, kuten niitä lapsuudessa tuli usein kutsuttua) on kuitenkin kieltämättä ihan oma hohtonsa. Vino pino rapeareunaisia lettuja saa väistämättä hymyn huulille.

Vegaaniset letut ovat parhaimmillaan ohuita ja soman pitsireunaisia. Kokosin alle omat oivallukseni, jotka olen oppinut lettuja paistaessani.

Vegaaniset letut valmistuvat kahdesta raaka-aineesta ja ripauksesta suolaa


Vegaaninen lettutaikina on helppo tehdä ja sen raaka-ainelista on ilahduttavan lyhyt: kaurajuomaa, jauhoja ja ripaus suolaa sekä tietysti rypsiöljyä paistamiseen. Kaikkea löytyy aina valmiiksi kaapista.

Koska vegaaniset letut pysyvät koossa vehnäjauhojen avulla, tarvitaan vegaaniseen lettutaikinaan hieman enemmän jauhoja kuin perinteiseen lettutaikinaan. Jauhopaakuilta vältyt, kun mittaat kulhoon ensin jauhot ja sekoitat nesteen jauhojen joukkoon pienissä erissä mieluiten vispilällä vispaten.

Minä lisään lettutaikinaan usein hieman ohrajauhoja tuomaan lisämakua, mutta vegaaniset letut onnistuvat toki myös pelkistä vehnäjauhoista.

Nesteeksi kasvijuomaa


Vegaanisen lettutaikinan nesteeksi hyvä valinta on kotoisa ja neutraalin makuinen kaurajuoma. Valitse rasvattoman kaurajuoman sijaan rasvaisempi vaihtoehto, esimerkiksi kahviin tarkoitettu kaurajuoma, niin saat lettuihin ihanan täyteläisen maun.

Uusia makuvivahteita saat erilaisilla kasvijuomilla. Kokeile vaihteeksi vaikka kookosta.

Mausteita maun mukaan


Vegaaninen lettutaikina ei välttämättä kaipaa sokeria, sillä makeutta saa riittävästi myös täytteiden avulla. Ja mikä parasta, kun lettutaikina on sokeriton, sopivat letut sekä suolaiseen että makeaan herkutteluun.

Jos olet makean ystävä, lisää taikinaan yhdestä kahteen ruokalusikallista sokeria. Halutessasi voit myös maustaa makean vegaanisen lettutaikinan vaikka vaniljasokerilla tai lisätä suolaiseen taikinaan esimerkiksi pinaattia.

Kuuma pannu ja reilusti rasvaa


Parhaat vegaaniset letut saat, kun paistat taikinan melko kuumalla pannulla ja käytät riittävästi rasvaa. Siten saat lettuihin ihanan rapean paistopinnan. Sopiva paistolämpötila löytyy viimeistään parin letun ja testikerran jälkeen.

Anna lettujen paistua rauhassa ensin toiselta puolelta. Lettu on valmis käännettäväksi, kun taikina on hyytynyt ja reunat hieman kohoilevat. Kurkkaa vielä alapuolelle. Jos väri on kauniin ruskea, on lettu valmis käännettäväksi.

Säästä vähän seuraavaksikin päiväksi


Ohjeella paistat noin kahdeksan vegaanista lettua. Jos herkuttelijoita on enemmän, voit mainiosti tuplata raaka-aineet.

Koko taikinaa ei ole välttämätöntä paistaa kerralla. Voit siirtää tähteelle jääneen taikinan jääkaappiin ja paistaa sen letuiksi seuraavana päivänä. Lettuja ei nimittäin kannata paistaa varastoon. Ehdottomasti parhaalta ne maistuvat tuoreina, jolloin ihana rapeus on vielä tallella.

Jos taikina seuraavana päivänä vaikuttaa liian paksulta, notkista sitä tilkalla kaurajuomaa.

Joskus teen taikinan valmiiksi jääkaappiin jo aamulla ja paistan letuiksi vasta illalla. Vegaaninen lettutaikina ei ole pienestä odottelusta moksiskaan.Vegaaniset letut - ohje


5 dl (rasvaista) kaurajuomaa (esim. iKaffe)
2 1/2  dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja lisää)
1/2 tl suolaa
(2 rkl sokeria)
rypsiöljyä paistamiseen

  1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sekoita. Sekoita joukkoon kaurajuoma muutamassa erässä vispilällä vispaten.
  2. Anna turvota noin 30 minuuttia.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista vegaaninen lettutaikina letuiksi.
  4. Tarjoa vegaaniset letut suolaisten tai makeiden täytteiden kera.

Vinkki: Koko taikinaa ei ole välttämätöntä paistaa kerralla. Voit säilyttää sitä jääkaapissa seuraavaan päivään. Lisää tarvittaessa tilkka kaurajuomaa, jos koostumus on liian paksu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...