sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Falafel-pita

falafel-pita


Falafel-pita on helppo pikaruoka, joka kelpaa vallan mainiosti myös perjantai-illan purtavaksi. Paahdetut kasvikset ja feta, rapeat falafelit sekä pehmeä tsatsiki tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Falafel-pita on ruoka, jota meillä syötiin koko viime kevät. Helppo, vähän terveellisempi pikaruoka tyydyttää sekä kasvisten kaipuun että tuhdimman mättöruoan mieliteon.

Uunifeta on jo muutaman vuoden ollut kirjaimellisesti kaikkien huulilla, kun Liemessä-blogin Jenni kehitti himoitun hittipastan. Ja totta, uunissa paahtunut fetajuusto on ihan mahdottoman hyvää! Uunifeta passaa paitsi pastaan ja tomaattien kaveriksi, myös kesäkurpitsan ja paprikan seurassa pitaleipien täytteeksi.

Kasvisten ja fetajuuston kanssa pitaleipien väliin ujutetaan falafeleja, tuoretta basilikaa sekä tsatsikia. Viime vuonna tehtailin falafeleja yhden jos toisenkin, mutta tänä vuonna olen vetänyt mutkat suoriksi ja turvautunut kaupan valmiisiin. 

Itse tehdyt falafelit ovat kieltämättä vertaansa vailla, mutta valmispyöryköistäkin löytyy kelpo yksilöitä. Kävin pelastamassa WeFood-hävikkiruokamyymälästä 2,5 kilon paketin Baban falafeleja. Mies pussitti kaikki 164 falafelia annospusseissa pakastimen kätköihin juuri parahiksi hidastamaan täpötäyden pakastimen tyhjennysprosessia. Muutama falafel-pita taitaa olla tänäkin keväänä ruokalistalla... 

falafel-pita


Falafel-pita  - ohje


4 pitaleipää
12 falafelia
1-2 dl vihreää pestokastiketta
jääsalaattia
tuoretta basilikaa

Paahdetut kasvikset ja feta

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 pkt (200 g) fetajuustoa
3 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa

Tsatsiki

2 dl paksua gurttia
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 kurkku
1/4 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kasvikset, öljy, suola ja valkosipulinkynnet keskenään ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Lohko mukaan fetajuusto. 
  2. Paahda kasviksia ja fetajuustoa noin 10 minuuttia ja lisää sitten pellille myös falafelit. Jatka paahtamista, kunnes falafelit ovat rapeutuneet ja kasvikset saaneet aavistuksen paahteista väriä. 
  3. Kasvisten paahtuessa valmista tsatsiki. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, valuta neste huolellisesti siivilässä tai puristele käsien välissä mahdollisimman kuivaksi. Sekoita kurkkuraaste, jogurtti ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Mausta maun mukaan suolalla.
  4. Kokoa falafel-pita: Lämmitä pitaleivät leivänpaahtimessa. Avaa leipä taskuksi ja sipaise sisään pestokaastiketta. Lisää salaattia, paahtuneita kasviksia ja fetaa, falafelpyöryköitä, tsatsikia sekä tuoretta basilikaa.
Vinkki: Jos haluat nauttia pikkupitoista. leikkaa leivät keskeltä puoliksi. Puolikkaat pitaleivät on astetta helpompi syödä ja täyttää. Ne sopivat myös pikkunälkään sekä herkutteluun silloin, kun tarjolla on paljon muutakin syötävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...