lauantai 26. syyskuuta 2020

Tikka masala

vegaaninen tikka masala


Tikka masala on klassikko, joka valmistuu kotikeittiössäkin vaivatta. Mikään aito resepti tämä ei ole, mutta karvalakkiversioksi enemmän kuin kelvokas.

Tikka masala kuuluu niihin arjen lemppariruokiini, joihin huomaan palaavani kerta toisensa jälkeen. Sen maku on omaan suuhuni täydellisessä tasapainossa ja tarvittavat tykötarpeetkin löytyvät kaapistani lähes aina: tomaattimurskaa, mausteita sekä jotain kermaista pyöristämään mausteista makumaailmaa. 

Sekaan voi laittaa melkein mitä tahansa proteiinipitoista. Minä käytin tällä kertaa Beanit-suikaleita, jotka paistoin ensin pannulla rapeiksi ja siirsin sitten syrjään odottamaan kastikkeen valmistumista. Kun härkäpapusuikaleet sekoittaa kastikkeen joukkoon vasta lopuksi, säilyttävät ne parhaiten miellyttävän rapeutensa. Jos käytät esimerkiksi tofua, toimi samaan tapaan.

Pähkinöitä sekä tuoreita yrttejä lisään päälle, jos niitä vain sattuu löytymään. Tosin ilmankin pärjää. Viikonloppuisin saatan leipoa kaveriksi naan-leipää, jolla mausteisen kastikkeen viimeisetkin rippeet saa pyyhittyä lautaselta talteen. 

Ainesosalista on pitkä, kuten intialaisissa ruoissa usein tuppaa olemaan, mutta ei hätää. Tikka masala ei missään nimessä ole vaikea valmistettava. Kuullotus, haudutus ja viimeistely - sitten jo syödäänkin. 

Tikka masala on ruoka, jonka voi valmistaa nopeasti tai vähän hitaammin. Jos aikaa liikenee, suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä hetken hauduttelu tekee mausteille hyvää. Kiireessä kannattaa varautua siihen, että makua haluaa lisätä ehkä hitusen enemmän.

Jos kastiketta jää tähteelle, maku tekeytyy myös jääkaapissa levätessään. Jos mausteisuus on ylilyövää, lisää sekaan nokare gurttia. Se tekee mausta hetkessä lempeämmän.

Pssst! Jos kaipaat arkeesi lisää makumaailmaltaan Intian suuntaan nojaavia muhevia kastikkeita, kurkkaa blogin arkistosta myös:


vegaaninen tikka masala



Tikka masala - ohje


1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl inkivääriä
1 chili
öljyä paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl garam masalaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl turkkilaista gurttia (esim. Oatly)

Lisäksi:
1 pkt (n. 300 g) mieleistäsi kasviproteiinivalmistetta (esim. Beanit-suikaleita)

Tarjoiluun:
keitettyä riisiä
cashewpähkinöitä
  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna chili.
  2. Kuumenna pannu ja paista Beanit-suikaleet rapeiksi. Siirrä syrjään odottamaan.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili. Jatka paistamista vielä muutama minuutti. Lisää mausteet ja tomaattipyree, paista minuutin verran.
  4. Lisää tomaattimurska, suola ja sokeri. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia hissukseen kannen alla vartin verran välillä sekoitellen.
  5. Sekoita joukkoon kauragurtti ja paistetut beanit-suikaleet. Anna hautua vielä viitisen minuuttia.
  6. Tarjoa tikka masala keitetyn riisin ja cashewpähkinöiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...