sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Soijapyörykät ja kormakastike

intialaiset soijapyörykät

Soijapyörykät ja kormakastike on ruoka tuhtien aasialaisruokien ystäville. Lämpimän mausteinen kastike on oiva peti myös paistetuille tofukuutioille. 

Soijapyörykät ja kormakastike on hurjan hyvä ruoka ja ehkä parasta, mitä kuivakaapin taviksista voi taikoa. Pyöryköiden pohja on sama kuin supersuosittujen soijarouhepyöryköidenkin. Nyt mausteita vain on enemmän ja kaverina hurmaa kastike, jonka haluaa lipoa lautaselta viimeistä pisaraa myöten talteen. 

Ruoan valmistaminen ei vaadi kummoisia taitoja, mutta aikaa on syytä varata tovi kastikkeen hauduttamiselle. 

Kuten muutkin Aasian suuntaan nojaavat mausteiset soossit, myös tämä kormakastike on parhaimmillaan, kun se tekeytyy ajan kanssa liedellä muhien. Aloita ruoan valmistus siis kastikkeesta. Kuullota sipulit, inkivääri ja chili, lisää kuivamausteet ja sitten tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia lempeällä lämmöllä kannen alla välillä sekoitellen. Kookoskerma lisätään joukkoon vasta viimeiseksi.

intialaiset soijapyörykät



Sitten on aika iskeä pyöryköiden kimppuun. Silppua sipulit ja kuullota ne inkivääri kera pannulla raukeiksi. Mittaa sillä välin soijarouhe, vesi ja mausteet kulhoon turpoamaan. Sekoita sipuliseos rouheeseen ja jos koostumus vaikuttaa vielä pehmoisalta, anna turvota hetken aikaa. Soijayörykät paistetaan pannulla ja yhdistetään vasta lautasella kastikkeen kanssa. 

Mainitsinko jo, että kastike on vallan herkullista? Voit mainiosti tarjota sitä myös paistettujen tofukuutioiden, beanitsuikaleiden tai vaikkapa kikherneiden kanssa. Tai silloin, kun oikein laiskotuttaa soijapyörykät voi korvata vaikka kaupan valmiilla vaihtoehdoilla.

Pssst! Kurkkaa myös Intialainen curry x 10.

intialaiset soijapyörykät


Soijapyörykät ja kormakastike - ohje


Soijapyörykät

2 1/2 dl tummaa soijarouhetta
1 dl (ruis)korppujauhoja
1 1/2 rkl perunajauhoja
3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl garam masalaa
1/2 tl chilijauhetta
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl vettä

Kormakastike

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 chili
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl kanelia
öljyä paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 dl kookoskermaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
  1. Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. 
  2. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää valkosipulit ja inkivääri ja jatka paistamista. Lisää kuivamausteet ja paista vielä hetki. Lisää tomaattimurska sekä -pyree ja anna kastikkeen muhia kannen alla vähintään parikymmentä minuuttia välillä sekoitellen.
  3. Tee sitten soijapyörykät. Mittaa soijarouhe, vesi, soijakastike, tomaattipyree sekä kuivamausteet kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit sekä inkivääri raukeiksi. Sekoita soijarouheen joukkoon. Muotoile seos pyöryköiksi ja paista pannulla rapeapintaisiksi. 
  4. Lisää kastikkeen joukkoon kookoskerma, sokeri ja suola. Kuumenna. Tarkista maku.
  5. Tarjoa soijapyörykät kormakastikkeen sekä keitetyn riisin kera.

2 kommenttia:

  1. Testiin menee! Juuri tyttären kanssa etsittiin uusia vegereseptejä ettei aina tehdä niitä samoja ruokia. Tämä on meille uutuus! Kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tämä nousi meidän perheen tämän hetken lemppariruoaksi, toivottavasti teilläkin tykätään :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...