lauantai 3. heinäkuuta 2021

Litistetyt perunat eli lyttyperunat

lyttyperunat

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on herkkuruokaa, jota popsisi kerralla vaikka koko pellillisen. "Joka keitetyt paistaa, se makean maistaa", pitää enemmän kuin paikkansa!

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on ehkä paras tapa hyödyntää tähteelle jääneet keitinperunat. Herkun idea on yksinkertainen, mutta nerokas: Keitetyt perunat litistetään uuninpellille esimerkiksi lasin pohjalla kevyesti painaen. Perunat rikkoutuvat, mutta säilyvät kuitenkin yhtenä tai kahtena - tai ainakin kolmena osana. 

Pinta sivellään kevyesti öljyllä ja potut paahdetaan uunissa niin, että ne rapeutuvat pinnalta ja reunoilta, mutta säilyvät sisältä ihanan mehevinä. 

Kun kuumien pottujen päälle lusikoidaan vielä kastiketta ja koko komeus kruunataan fetajuustolla eikä tuoreiden yrttien määrässä nuukailla, on lopputulos vailla vertaa. Lyttyperunoista on lukuisia ohjeita ja versioita, tämä on omaan suuhuni paras mahdollinen.

litistetyt perunatLitistetyt perunat maistuvat siltään tai muiden ruokien lisukkeena. Lopputulos on arkisesta pääraaka-aineesta huolimatta juhlava, joten näitä kelpaa tarjota vaikka vähän fiinimmillekin juhlavieraille. Pottuja tekee kerralla vaikka tuplasatsin. Ja kaikki katoaa kerralla - sen lupaan!

Keitä ensi kerralla perunoita siis koko kattilallinen. Parhaat lyttyperunat valmistuvat nimittäin edellispäivän perunoista. Ja muistathan, että varhaisperunat lisätään aina kiehuvaan, reilusti suolalla maustettuun veteen!

Jos kaipaat lisää ideoita varhaisperunoiden käyttöön, kurkka blogin arkistosta myös iki-ihana hyrskyperunoiden ohje.

lyttyperunat


Litistetyt perunat eli lyttyperunat - ohje


800 g (varhais)perunoita keitettynä
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa

Kastike
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
2-3 vartta kesäpunasipulia hienonnetuna
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi
150 g fetajuustoa
1 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Aseta perunat leivipaperilla päällystetylle uuninpellille. Riko perunat painamalla niitä kämmenellä, haarukalla tai vaikkapa lasin, pullon tai kulhon pohjalla. Sivele pinnalle kevyesti oliiviöljyä ja ripauta pinnalle hieman suolaa. Paahda noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä ja rapeutuneet.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. 
  4. Valele kastike kuumien perunoiden päälle. Murustele päälle fetajuustoa ja lisää hienonnetut yrtit. 
  5. Tarjoa litistetyt perunat heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...