sunnuntai 22. elokuuta 2021

Toscakakku - vegaaninen omenakakku toscakuorrutteella

vegaaninen omenakakku

Toscakakku on vegaaninen, sisältä mehevä ja päältä hurmaavan rapeaksi paahtunut. Makean rapea toscakuorrute kätkee sisäänsä ihanan omenatäytteen. 

Toscakakku omenatäytteellä ei ollut ensimmäinen ajatukseni, kun kotiuduin omenasäkillisen kanssa Malminkartanon omenatarhasta. Totta puhuekseni suunnitelmani oli leipoa omena-rahkapiirakkaa tai mehevää somenapiirakkaa. Hetken ajatusta kypsyteltyäni päädyin kuitenkin kokeilemaan miten toscakakku onnistuisi sekä vegaanisena että omenoilla höystettynä.

Leipominen ei sujunut aivan ongelmitta. Sekä mantelijauhetta että -lastuja oli kaappini kätköissä hieman liian vähän. Kauppaan en kuitenkaan tohtinut, sillä samaan aikaan Helsingin yllä riehui hurja ukkosmyrsky ja vettä tulvi kaduilla lähes puolen metrin korkeudella.

"Syteen tai saveen, näillä mennään" tuumasin. Onneksi vegaaninen toscakakku osoittautui hurjan meheväksi ja herkulliseksi hieman pienemmälläkin ripauksella mantelijauhetta. Puuttuvat mantelilastut korvasin rouhituilla cashewpähkinöillä. Joskus parhaat oivallukset ja ohjeet syntyvät pakon sanelemina. 

Lopputulos oli herkullinen kompromissi: toscakakku ja omenakakku samassa paketissa!

Ensin vatkataan, sitten sekoitetaan


Vegaaninen toscakakku syntyy tutuista raaka-aineista: margariinista, sokerista, vehnäjauhoista ja mantelijauheesta sekä lorauksesta kaurajuomaa ja sitruunamehua. Margariini ja sokeri vatkataan keskenään, ja joukkoon sekoitetaan kuivat aineet, kaurajuoma ja sitruunamehu. Kuivien aineiden lisäämisen jälkeen taikinan turhaa sekoittamista kannattaa välttää, jottei siihen muodostu sitkoa. 

Väliin kerros omenoita


Toscakakku muuntuu makoisaksi omenakakuksi, kun taikinan päälle levittää kerroksen lohkottuja omenoita.  Omput levitetään taikinan päälle ennen paistoa. Omenoita saa olla reilusti, ne uppoavat yllättävästi taikinan uumeniin. 

Jos omenakakku ei ole ensimmäinen ajatuksesi, toki toscakakku onnistuu myös ilman omppukerrostakin. Tai miksi et kokeilisi vaihtelun vuoksi myös makoisia päärynöitä!

Kuorrute kruunuksi


Kakun paistuessa uunissa on aikaa tehdä kuorrute. Se ei vie montaa minuuttia, mutta hellan ääressä on syytä päivystää herkeämättä. Sulata kattilassa margariini, lisää sokeri ja matelilastut, tilkka kaurajuomaa sekä ripaus vehnäjauhoja. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoittele muutama minuutti niin, että se paksunee hieman. Ota kakku uunista, lisää toscakuorrute päälle ja nosta toscakakku takaisin paistumaan hieman kovempaan lämpöön. 

Kuten jo ennätin todeta, korvasin puolet mantelilastuista rouhituilla cashewpähkinöillä eikä lopputulos ollut lainkaan hassumpi. Jos epäilet, käytä pelkkiä mantelilastuija. Jos olet utelias, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. 

Irti vuoasta!


Vegaaninen toscakakku sopii leivottavaksi halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Anna kakun jäähtyä huolella ennen vuoasta irrottamista. Todennäköisesti paahteinen toscakerros on tiukasti kiinni vuoan reunoissa, joten suosittelen tökkimään reunat irti varovasti esimerkiksi taikinakaapijan tai vastaavan pehmeän välineen avulla, jottei kakku vahingossa repeä vuokaa avatessa.

vegaaninen omenakakku


Toscakakku - vegaaninen omenakakku toscakuorrutteella - ohje


125 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl kaurajuomaa
2 rkl sitruunamehua 

Väliin

n. 250 g omenoita


Vuokaan

1-2 rkl maidotonta margariinia (esim. Sininen Keiju)

Toscakuorrute


100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
4 dl mantelilastuja (tai 2 dl mantelilastuja + 2 dl rouhittuja cashewpähkinöitä)
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurajuomaa
  1. Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele reunat margariinilla.
  2. Vatkaa margariini ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, kaurajuoma sekä sitruunamehu. Levitä taikina vuokaan.
  3. Lohko omenat ja levitä ne taikinan päälle. 
  4. Nosta kakku 175 asteiseen uuniin ja paista 25 minuuttia.
  5. Valmista toscakuorrute kakun paistuessa. Sulata margariini kattilassa. Lisää sokeri, mantelilastut (ja rouhitut cashewpähkinät), kaurajuoma sekä vehnäjauhot. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia sekoitellen.
  6. Nosta kakku uunista. Nosta lämpö 200 asteeseen. Levitä toscakuorrute kakun pinnalle. Paista kakkua vielä noin 15 minuuttia, kunnes kuorrute saa hieman paahteista väriä.
  7. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin irrotat sen vuoasta. Tarjoile vegaaninen toscakakku sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...