tiistai 7. syyskuuta 2021

Yön yli sämpylät

nopeat sämpylät


Yön yli sämpylät on vastaus, kun uunituoreita sämpylöitä tekee mieli aamupalaksi. Maailman helpoimmat sämpylät valmistuvat lähes itsekseen. 

Yön yli sämpylät ovat kiireisen päivän pelastus ja laiskan leipurin unelma, sillä taikinan kanssa tarvitsee touhuta vaivaiset viisi minuuttia. Kyllä vain! Riittää, kun sekoitat kuivien aineiden joukkoon öljyä sekä kylmää vettä ja unohdat taikinan yöksi jääkaappiin.

Kuulostaa siltä, että ohje sotii kaikkia hiivataikinaleivonnan perussääntöjä vastaan, mutta kuivahiiva todella sekoitetaan kylmään veteen. Kun sillä on useampi tunti aikaa toimia, se jaksaa kohottaa kylmänkin taikinan.

Vaivaamattoman leivän sitkoa kutsutaan spontaaniksi sitkoksi. Käytä leivontaan puolikarkeita vehnäjauhoja sekä riittävästi suolaa, niin saat hyvä maun ja rakenteen. Epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta, kunhan mittaat ainekset tasaisesti ja sekoitat taikinan huolella sekaisin.

Yön yli kohonneesta taikinasta nostellaan lusikalla nokareita uuninpellille. Päälle voi halutessaan ripotella myös siemeniä. Ulkonäkö ei ehkä ole ihan viimeisen päälle kohdallaan, mutta väliäkö sillä. Uunituoreet, rapeakuoriset sämpylät vievät takuulla kielen mennessään.


Vinkki: Taikina säilyy hyvänä jääkaapissa pari kolmekin vuorokautta. Samasta taikinasta riittää siis uunituoreita sämpylöitä seuraavaksikin aamuksi.

helpot sämpylät


Yön yli sämpylät - ohje


2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 dl rouheisia sämpyläjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 dl siemensekoitusta
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
4 dl kylmää vettä
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä vesi ja öljy. Sekoita.
  2. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan noin 12 tunniksi. 
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Nostele taikinasta esimerkiksi lusikan avulla nokareita leivinpaerilla vuoratulle uuninpellille. Ripottele halutessasi päälle siemeniä.
  5. Paista yön yli sämpylät 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...