lauantai 16. lokakuuta 2021

Gochujang-nuudelit

chilinuudelit


Gochujang-nuudelit koukuttavat korealaisella makuvivahteella ja chilin puraisulla. Arkeen mutkattomasti asettuva ruoka valmistuu vartissa.

Gochujang-nuudelit on ruoka, johon olen kertakaikkisen täydellisesti koukussa. Tässä ruoassa on nimittäin kohdalla niin maku, helppous kuin nopeuskin. Alkujaan Kokit & Potit -blogista löytynyt resepti täydentyi omassa keittiössäni Hernis-herneproteiinivalmisteella, jota sain taannoin testattavakseni. 

Hernis - herneproteiinista valmistettu safkasuikale

Hernis on uusi lisäys alati kasvavaan kasviproteiinituotteiden valikoimaan. Herneproteiinista valmistetua Hernistä voi valmistajan mukaan käyttää omiin lempiruokiinsa: patoihin, keittoihin, kastikkeisiin tai laatikkoruokiin. Omasta mielestäni "safkasuikale" on parhaimmillaan erilaisissa wokeissa. 

Herniksen maku on mieto ja koostumus melko pehmeä eli ruoan seassa jokseenkin huomaamaton. Ronskilla maustamisella se tuo kuitenkin mukavasti proteiinia aterioliie ja on kivaa vaihtelua jo tutuksi tulleille kasviproteiinivalmisteille. 

Herniksen käyttö on helppoa ja nopeaa. Paista suikaleet nopeasti, lisää tilkka vettä ja anna nesteen imeytyä. Ruskista suikaleet vielä nopeasti öljyssä ja valmista tuli.

Gochujang-nuudelit - korealaista makuilotulitusta

Kuten totesin, gochujang-nuudelit valmistuvat vähällä vaivalla. Herniksen tekeytyessä ennättää nimittäin juuri sopivasti keittää nuudelit ja sekoittaa kastikkeen. Tarvitset ruokaa varten korealaisen keittiön perusmausteita: seesamiöljyä, soijakastiketta ja gochujang-chilitahnaa.

Gochujang on korealainen fermentoimalla valmistettu chilitahna, jota löydät hyvinvarustettujen markettien mauste- tai aasiahyllystä. Sen maku on omalaatuinen: tulinen, makeahko ja mukavalla tavalla hapan. Jos olet arka chilin suhteen, käytä maustetahnaa ensin vähemmän ja lisää sitten tarvittaessa lisää. 

Viimeistely ja valmista tuli!

Lopuksi keitetyt nuudelit sekä kastike kipataan pannulle Herniksen joukkoon. Sekoita ja anna kuumeta kauttaaltaan. Enää ruoka kaipaa viimeistelyn. Silppua päälle ruohosipulia ja ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. 

Jos kaipaat annokseen kasvivoimaa, paista mukaan vaikkapa ohueksi suikaloitua kaalia tai tikuiksi leikattua porkkanaa. Ja tokihan gochujang-nuudelit onnistuvat myös ilman Hernistä. Paista nuudeleiden joukkoon vaikkapa kuutioitua tofua.

Psssst! Pelkäätkö, että gochujang-tahna jää kaappiin homehtumaan? Turha huoli, gochujang-tahnasta valmistuvat nimittäin myös suositut ja superherkut kimchinuudelit.


chilinuudelit


Gochujang-nuudelit - ohje


150 g leveitä riisinuudeleita
1/2 ps (n. 6 dl) Hernistä
öljyä paistamiseen
2 dl vettä
(voit korvata Herniksen esimerkiksi 1 pkt marinoitua tofua; tällöin et tarvitse vettä)

Gochujang-kastike

2-3 rkl gochujang-chilitahnaa
4 1/2 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Lisäksi
ruohosipulia hienonnettuna
seesaminsiemeniä paahdettuna
  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan melkein kypsiksi. Valuta siivilässä.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää Hernis ja paista pari minuuttia. Lisää vesi ja anna hautua, kunnes vesi on imeytynyt Hernikseen. (Jos käytät tofua, kuutioi tofu ja paista se pannulla rapeaksi pienessä öljytilkassa.)
  3. Sillä välin valmista kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset yhteen. 
  4. Kun vesi on imeytynyt Hernikseen (tai tofu on rapeutunut), lisää vielä tilkka öljyä ja ruskista Hernis nopeasti. Lisää nuudelit ja kastike. Sekoita ja anna kuumeta. 
  5. Viimeistele gochujang-nuudelit paahdetuilla seesaminsiemenillä ja hienonnetulla ruohosipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...