keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Misokeitto

ramenkeitto


Misokeitto on täydellinen kylmien ilmojen soppa. Maukas liemi ja yltäkylläiset täytteet lämmittävät kuin sisäinen villasukka. 

Misokeitto on loistovalinta silloin, kun kaipaat jotain lämmittävää, maukasta ja vähän erilaista syötävää. Misokeitto on täynnä umamia ja maukkaita höysteitä.


Mitä miso on?

Miso on yksi japanilaisen keittiön perusraaka-aineista. Japanilainen, fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna tuo ruokiin uhkean umamisen aromin. Se on erinomainen lisä melkein mihin tahansa ruokaan, joka kaipaa enemmän muhkeaa täyteläisyyttä. Miso sopii paitsi keittopohjaan, myös marinadeihin sekä vaikkapa hummuksen, majoneesin tai vinegretten mausteeksi.

Misoa löydät suurimpien kauppojen valikoimasta sekä etnisistä putiikeista. Misotahnoja on moneen lähtöön: vaaleita, tummia, punaisia ja keltaisia. Perussääntö on, että mitä vaaleampi miso on sitä vähemmän aikaa sitä on fermentoitu ja sitä miedompi on myös maku. Tämä misokeitto on tehty vaaleaan misoon. Jos käytät tummempaa, säädä misotahnan määrä omaan suuhusi sopivaksi.

Misokeitto saa jujua höysteistä

Misokeiton sielu on maukas liemi, mutta sopan juju piilee mukaan lisättävissä höysteissä. Nuudelit tekevät misokeitosta ruokaisan. Japanilaiset sobanuudelit tai iki-ihanat ramen-nuudelit ovat misokeittoon hyviä valintoja. 

Kasviksista keittoon sopivat esimerkiksi ohuiksi tikuiksi leikatut porkkanat, suikaloidut paksoit sekä sienet, kuten herkkusienet tai osterivinokkaat. Vaikket erityisemmin välittäisi sienistä, ei niitä kannata jättää lisäämättä, sillä ne täydentävät liemen aromia ja tuovat makuun syvyyttä. Pilko sienet pieniksi ja paista niitä mausteiden kanssa pari minuuttia ennen liemen lisäämistä. Muut kasvikset lisätään soppaan aivan lopuksi. Kasviksille riittää nopea kiehautus niin, että niihin jää vielä mukavasti purutuntumaa.

Lopuksi misokeiton päälle voidaan lisätä vielä rapeaksi paistettua tofua, yrttejä kuten korianteria tai vaikkapa kevätsipulia ja ituja. 

Jos kaipaat enemmän kaukomaiden tunnelmaa, syö höysteet puikoilla ja hörpi liemi suoraan kulhosta. 

Muistathan myös nämä maukkaat ja lämmittävät keitot:

ramenkeitto


Misokeitto - ohje


1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 valkosipulinkynsi
100 g herkkusieniä
öljyä paistamiseen
4 rkl vaaleaa misotahnaa
9 dl vettä
2 rkl soijakastiketta

Lisäksi
1 pkt (270 g) marinoitua tofua
100 g ramen- tai udonnuudeleita
1 paksoi
150 g porkkanaa
2-3 vartta kevätsipulia
2 rkl seesaminsiemeniä
  1. Kuutioi tofu. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Paista tofu rapeaksi.
  2. Tofun paistuessa kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuori ja raasta inkivääri. Paloittele sienet. Hienonna kevätsipulinvarret. 
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista valkosipulia, inkivääriä, sieniä  ja kevätsipulin vaaleaa osaa (säästä vihreät osat viimeistelyyn) pari minuuttia. Lisää vesi, misotahna ja soijakastike. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia.
  4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja siirrä syrjään odottamaan.
  5. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Poista paksoista kova kanta. Suikaloi lehdet. Hienonna kevätsipulin varret.
  6. Lisää kasvikset liemeen. Keitä pari minuuttia.
  7. Jaa nuudelit kulhoihin. Kauho päälle lientä. Jaa päälle tofukuutiot. Viimeistele misokeitto kevätsipulivarsilla ja seesaminsiemenillä. Päälle sopivat hyvin myös erilaiset idut ja yrtit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...