sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Tofu-pähkinäcurry

tofucurry


Tofu-pähkinäcurry sopii syksyn ja talven viimaisille keleille kuin nenä päähän. 

Kun viimeisistä kastikepisaroista syntyy pienimuotoista kiistaa, tietää että nyt on keitokset onnistuneet nappiin. Niin kävi juurikin tämän mausteisen tofukastikkeen kanssa.

Tämä ruoka vaatii hieman ennakointia ja esivalmistelua. Cashewpähkinöitä on nimittäin hyvä liottaa kylmässä vedessä ainakin pari tuntia, mutta pähkinät eivät ole moksiskaan, vaikka kylpisivät vedessä vaikka yönkin yli. Pähkinöiden liotus kannattaa. Kun pähkinät ovat pehmenneet, tulee kastikkeesta samettisen pehmeä.

Varsinainen ruoan aloiteetaan paistamalla tofu. Tofu kannattaa paistaa huolella, jotta se ennättää rapeutua herkulliseksi. Jos käytössäsi on kaksi paistinpannua, suosittelen lämpimästi valmistamaan ruoan kahden pannun tai oikeastaan yhden pannun ja kahden kattilan taktiikalla. Paista tofu pannulla, valmista kastike suuressa ja keitä riisi pienemmässä kattilassa.

Tofun paistuessa pannulla jää aikaa esivalmistella kastike: pilkkoa sipuli ja valkosipulinkynnet, raastaa inkivääri ja kaivaa mausteet sekä muut tykötarpeet esiin. Kastike soseutetaan sauvasekoittimella, joten kastikkeen valmistukseen kannattaa valita korkeareunainen pinnoittamaton paistokasari tai teräskattila. Näin sauvasekoittimen terät eivät vaurioita pannun pinnoitetta.

Myös riisin voi tässä vaiheessa mitata laukaisuvalmiiksi, mutta aivan vielä sitä ei kannata laittaa kiehumaan. Sipuli kannattaa nimittäin kaikessa rauhassa kesyttää pannulla raukeaksi ja kastikkeenkin antaa muhia tovi, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa.

Tofu-pähkinäcurry syötiin meillä riisin kera, mutta myös ohra tai kauranjyvät olisivat hyviä vaihtoehtoja. Korianteria voi silputa päälle, jos sellaista on. Hyvää tämä on ilmankin. Mies kaivoi kaapista vielä pähkinöitä päälle, itse haarukoin ruoan tyytyväisenä mahaani ihan sellaisenaan.

tofucurry

Tofu-pähkinäcurry

Tofu

2 pkt (n.300-400 g) marinoitua tofua
öljyä paistamiseen

Pähkinäkastike:

2 dl cashewpähkinöitä  + vettä liottamiseen
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
öljyä paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
1/2-1 rkl sriracha-chilikastiketta
1 rkl garam masalaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 1/2 dl kaurakermaa
noin 1 tl suolaa

Lisäksi:

Tarjoiluun esimerkiksi riisiä

  1. Laita pähkinät likoamaan pari tuntia ennen ruoan valmistusta tai anna niiden liota vaikka yön yli.
  2. Kuutioi tofu. Kuumenna öljy pannulla ja paista tofu rapeaksi.
  3. Tofun paistuessa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.
  4. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa, pinnoittamattomassa kasarissa. Kuullota sipuli raukeaksi. Lisää valkosipulit ja inkivääri, paista vielä hetki. Lisää kuivamausteet sekä tomaattipyree ja chilikastike. Paista vieläpa pari minuuttia.
  5. Lisää tomaattimurska sekä liotetut, valutetut pähkinät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen noin vartin verran välillä sekoitellen.
  6. Lisää kaurakerma ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää tofukuutioit ja mausta maun mukaan suolalla.
  7. Tarjoa tofu-pähkinäcurry esimerkiksi riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...